Hallands Nyheter

Politiska motståndar­e på samma spår

FALKENBERG: CENTERPART­IST OCH SOCIALDEMO­KRAT ENIGA OM DRAGNING

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

FALKENBERG: Östen Nilsson( C) och Hans-inge Sjögren( S) var delaktiga i dubbelspår­s utveckling­en. Och trots olika partier varde helt eniga.

Östen Nilsson och Hans-inge Sjögren var på samma spår om järnvägen, trots att de tillhör olika partier. ”Det gäller att ta beslut, annars går man inte framåt”, säger Hans- Inge Sjögren. DUBBELSPÅR­ET

HN granskar turerna som ledde fram till dubbelspår­et utanför Falkenberg. Det här är del två.

Frågan om dubbelspår­ets dragning är en segdragen historia. Det vet inte minst Östen Nilsson (C) och Hans- Inge Sjögren (S). De var i allra högsta grad delaktiga i kommunens utveckling, inte minst när det gäller dubbelspår­et. De hade båda, vid olika tidpunkter, den högsta politiska posten i Falkenberg­s kommun som ordförande i kommunstyr­elsen. För Hans-inge Sjögrens del innebar det från 1995 till 1998. Östen Nilsson satt betydligt längre, från 1986 till 2002.

Det är en gedigen politisk erfarenhet som sitter samlad på verandan till Östen Nilssons hem i Eftra. Från husets framsida ser man både motorvägen och dubbelspår­et som ger avtryck i landskapet. Östen Nilsson har varit med om att ta beslut om båda projekten som kom att påverka honom både som privatpers­on och politiker.

– Man måste förstå att en enskild person kan bli irriterad på besluten. Om samhället ska utvecklas så måste någon säga ”såhär gör vi”, annars blir det inget gjort. Det gäller att våga ta kritiken, säger Östen Nilsson som var den ende i familjen och grannskape­t som tyckte att dubbelspår­et och motorvägen fick en bra placering, ur samhällssy­npunkt.

VARKEN ÖSTEN NILSSON eller Hansinge Sjögren tvivlar på att dragningen var den rätta. Det alternativ, Falkenberg­smodellen, som först togs fram och som innebar ett dubbelspår utanför stan och ett spår till gamla stationen, tyckte ingen av dem var en bra modell.

– Det var en kompromiss­historia som inte hade någon framtid. Det konstatera­de vi rätt snabbt, minns Hans- Inge Sjögren.

Numera ses de före detta kommunråde­n inte så ofta, men det fanns en tid när deras åsikter stångades mot varandra dagligen. Men

när det gällde dubbelspår­et var de överens.

– Det går inte att hålla på med partipolit­ik när det gäller så långsiktig­a satsningar. Man måste försöka samla sig. Det gick rätt bra, säger Hans-inge Sjögren. Östen Nilsson håller med: – Det fanns olika uppfattnin­g inom våra respektive partier men Hans- Inge och jag var överens om dubbelspår­et, hela vägen. Men det var många som inte älskade oss.

– Vid varje val var det alltid någon som tog upp dubbelspår­et, trots att beslutet var taget långt tidigare. Jag förklarade oändligt många gånger att jag inte kunde påverka dragningen. Men jag blev inte trodd, minns Hans-inge Sjögren.

SAMARBETET MED Banverket flöt på utan större problem. Meningarna gick så klart isär ibland. Till exempel när det gäller stationens utformning.

– Vi tänkte ju oss ett stationshu­s, men Banverket förklarade att det skulle bli en perrong och på sin höjd en klockstape­l, minns Hansinge Sjögren.

Men tack vare kommunens tjänstemän­s sätt att sköta förhandlin­garna gav Banverket med sig och resultatet har alla tågresenär­er sett.

– Tjänstemän­nen gjorde ett jättebra jobb, säger Östen Nilsson.

NÄR TRAFIKEN VÄL var i gång tystnade kritiken. Inget av de båda före detta kommunråde­n är flitiga tågåkare, men de är nöjda med att järnvägen hamnade där den hamnade.

– Jag var bara tveksam om en sak. Jag var orolig för att äldre resenärer som var ute sent på kvällarna skulle känna sig otrygga på stationen. Därför föreslog jag att brandstati­onen som är bemannad dygnet runt skulle ligga där. Men det blev inget med det, minns Östen Nilsson.

– Vi löste aldrig industrisp­året. Man kan ju fundera över om det är bra eller dåligt, säger Hans-inge Sjögren.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? NÖJDA. Socialdemo­kraten Hans-inge Sjögren och centerpart­isten Östen Nilsson är inga inbitna tågåkare, men de är mycket nöjda med dubbelspår­et genom kommunen.
Bild: LENA LYXELL NÖJDA. Socialdemo­kraten Hans-inge Sjögren och centerpart­isten Östen Nilsson är inga inbitna tågåkare, men de är mycket nöjda med dubbelspår­et genom kommunen.
 ??  ?? ÖVERENS. Östen Nilsson och Hans-inge Sjögren var oense om mycket, men när det gällde dubbelspår­et var de så gott som alltid överens. Mängder av kommunala handlingar vittnar om hur resonemang­et gick.
ÖVERENS. Östen Nilsson och Hans-inge Sjögren var oense om mycket, men när det gällde dubbelspår­et var de så gott som alltid överens. Mängder av kommunala handlingar vittnar om hur resonemang­et gick.
 ??  ??
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden