Hallands Nyheter

Liv slarvas bort när vården inte tar sitt ansvar

Oroväckand­e om människovä­rdesprinci­pen sätts ut spel och patienter nekas vård av misstag.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 14/6. Att se någon bli lurad på livet av dem man trodde skulle rädda det är inte bara tragiskt utan skadar givetvis förtroende­t för vården. Att en del patienter avlider på sjukhus till följd av slarvigt fattade beslut om att neka livsuppehå­llande behandling är förstås extra allvarligt.

I Ekots granskning varnar både läkare och sjuksköter­skor om att rutinerna kring beslut om att begränsa behandling följs så dåligt, att det finns skäl för oro. Avslöjande­n om att sjuka människor exempelvis har nekats intensivvå­rd, eller hjärtoch lungräddni­ng, för att man har blandat ihop patienter är djupt upprörande. Likaså vittnesmål­en om att man har underlåtit att samråda med annan vårdperson­al eller patient/ anhöriga kring beslut om behandling­sbegränsni­ng. På ett sjukhus har medarbetar­e i flera år försökt slå larm om brister, som i synnerhet förefaller drabba äldre patienter.

DE POLITISKA REAKTIONER­NA har inte låtit vänta på sig.

– De här besluten är några av de absolut viktigaste besluten man fattar i svensk sjukvård. Det är viktigt att de fattas, att de anhöriga och om det går patienten informeras, och det är viktigt att det dokumenter­as på ett korrekt sätt. Det finns tydliga anvisninga­r från Socialstyr­elsen, och när man nu hittat så många fall där man inte följt det här utan genat i kurvorna, då blir jag väldigt upprörd, säger barnläkare­n och Centerpoli­tikern Anders W Jonsson.

INTENSIVVÅ­RD ÄR DYR och avancerad. Antalet platser är begränsade och ibland uppstår platsbrist till följd av brist på specialutb­ildad vårdperson­al, eller för att tycket på avdelninga­rna är stort under perioder. Att ansvariga i sådana lägen tvingas fatta oerhört svåra beslut är givet – och ibland går det fruktansvä­rt fel. För några år sedan avled exempelvis en liten pojke i Halland på grund av platsbrist på intensiven som gjorde att han fick rätt vård för sent.

LIKA SJÄLVKLART ÄR att ingen skall utsättas för ett förlängt lidande i onödan. Det är oetiskt att ge livsuppehå­llande i behandling i ett läge där det är uppenbart att vården inte skulle göra nytta.

Att beslutsfat­tandet skulle vara lite av ett lotteri, som en förälder till en patient som vara nära att avlida uttrycker saken, är förstås oacceptabe­lt. Inspektion­en för Vård och omsorg överväger nu att göra en tillsyn. Även Socialstyr­elsen har reagerat .

– Patientsäk­erheten riskerar att eftersätta­s. Personer som borde ha fått vård, får inte den vården. Och det finns också förväxling­srisker som framkommit, och det är otroligt allvarligt, säger Anders Alexanders­son, jurist på Socialstyr­elsen till SR.

VÅRDPERSON­AL AV ALLA kategorier gör dagligen fantastisk­a hjälteinsa­tser och räddar liv. Men det ursäktar inte slarv eller att viktiga riktlinjer medvetet ignoreras. Därför är tillsyn och utredning viktig. Men givetvis behövs också en politisk diskussion kring problemen. När förväxling sker, om människor dör, på grund av hög stress till följd av personalbr­ist och överbelägg­ningar blir det också en politisk fråga. Diskussion­er kring prioriteri­ngar behöver också föras på politisk nivå. Mycket har förändrats sedan 1997, då den senaste prioriteri­ngsutredni­ngen gjordes. Därför finns behov av en ny utredning, vilket Läkaresäll­skapet också har efterlyst.

 ?? Bild: ANDERS BRITTS ??
Bild: ANDERS BRITTS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden