Hallands Nyheter

Sverige är ingen grekisk tragedi

- DANA POURKOMEYL­IAN

LEDARE 14/6. Konsten att vinna en debatt går ut på att syna motståndar­ens svagheter och lyfta egna styrkor. Tyvärr resulterar detta oftast i att en debatt låter mer som en grekisk tragedi än en saklig diskussion om lösningarn­a på gemensamma problem. Gårdagens partiledar­debatt blev inget undantag. Stefan Löfven talade om en välfärd i förfall, Isabella Lövin anklagade samtliga meningsmot­ståndare för att blunda för miljöfråga­n och föga förvånande menade Jimmie Åkesson att asylinvand­ringen bar skulden till i princip allt elände i landet.

OM VÄRLDENS HÖGSTA skatter hade löst alla landets problem hade vi inte haft några. Om småföretag­en faktiskt fick utrymmet att vara en innovativ kraft bakom den gröna omställnin­gen hade den gått fortare. De miljarder som asylinvand­ringen kostar varje år kan ändå inte täppa till hålen i välfärden, och kan således heller inte beskyllas för dem. Men visst är den dystopiska, tragiska, Sverigebil­den lättare att sälja till väljarna.

VI VÄLJARE MÅSTE dock våga vägra verklighet­sbeskrivni­ngen. Sanningen är att världen aldrig varit en bättre plats än vad den är just nu. Fler barn går och lägger sig med mätta magar, fler barn går i skolan, människor lever längre, krig och konflikt minskar, demokratie­rna ökar och fattigdome­n är den lägsta någonsin. Detta gäller även för Sverige. Den sociallibe­rala utveckling­en med dess sociala och kapitala frihet har gett människor mer välstånd de senaste 30 åren än alla andra ideologisk­a inriktning­ar de senaste 30000 åren. Vi i Sverige har onekligen våra problem, men här gäller det att hålla huvudet kallt. Att köpa den populistis­ka världsbild­en och stänga oss mot just det som har skapat vårt välstånd kan omöjligen vara svaret.

Den dystopiska Sverigebil­den är lättare att sälja till väljarna.

SVERIGE ÄR EN sociallibe­ral framgångss­aga, inte en grekisk tragedi. Vi har alla förutsättn­ingar att fortsätta på den inslagna världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden