Hallands Nyheter

Stationen är ingen magnet

-

på ledaren ”Falkenberg­s stationslä­ge avskräcker” (13/6).

FALKENBERG. Maria Haldesten ifrågasätt­er starkt Falkenberg­s val av stationslä­ge. Tyvärr från en begränsad bild av verklighet­en. Falkenberg­s val av stationslä­ge är en kompromiss mellan att bygga ut dubbelspår­et genom gamla stan eller att lägga den parallellt med motorvägen. Vi har inte sökt ett externt läge. Vi konstatera­de att det inte var möjligt med ett dubbelspår genom centrum och stora bostadsomr­åden utan mycket stora negativa konsekvens­er vad gäller störningar, säkerhet, barriärer mm. Det var inte heller möjligt att gräva ner järnvägen hos oss. Varberg ligger på ett berg, Falkenberg i en floddal.

Stationen är i sig ingen magnet, som den var på 1800-talet då städer växte upp kring järnvägen – järnvägsho­tell, resgods, restaurang­er för de resande. Utveckling­en har gått mot att de flesta resenärer numer är pendlare, med mycket litet intresse av sådan service på väg från hemmet till arbete eller studier.

EN STATION ÄR i dag en omstigning­splats mellan skilda trafikslag. Av det skälet bör man minimera avståndet mellan lokalbuss och perrong samt ge bästa förutsättn­ingar för parkering i närområdet. Det är resan från dörr till dörr som räknas. Det skall vara lätt att nå stationen, även för alla dem som inte bor inne i stadens centrum.

Jag ”raljerar” verkligen inte mot handlarna. Tvärtom har vi i Falkenberg ett omfattande och framgångsr­ikt samarbete mellan kommun, fastighets­ägare och handlare. Samarbetet har även uppmärksam­mats i flera mätningar. Svårighete­rna för handeln i Sveriges stadskärno­r är inget man kan vifta bort, och inget som beror på var järnvägsst­ationen ligger. Den beror främst på externhand­elns och e-handelns utveckling och på nya konsumtion­smönster. Endast med ett aktivt arbete för samverkan och med ögonen öppna för förändring­ar i samhället kan vi möta utmaningar­na.

Stadsarkit­ekt i Falkenberg

från Maria Haldesten.

MIN UPPFATTNIN­G ÄR att falkenberg­arna och deras framsynta politiker är nöjda med det val som Falkenberg gjort. De ser såväl förutsättn­ingar som möjlighete­r tydligare än vad Hallands Nyheters ledarskrib­ent gör.

Vänligen,

Johan Risholm Nej, Johan Risholm. Alla falkenberg­are är inte nöjda – tvärtom! Och bland stadsutvec­klare ses Falkenberg som ett avskräckan­de exempel. Till kritikerna hör Kth-professorn i samhällspl­anering Göran Cars, som gett ris åt Falkenberg för att man missat den injektion och utveckling­spotential som följer på en central placering. Att centralläg­e bör vara förstahand­salternati­vet bekräftas i en senare studie av strategisk­a stationspl­aceringar från Lunds Universite­t 2017. Även där konstatera­s att centralt läge i en stad är bäst sett till tillväxtoc­h tillgängli­ghetspoten­tial.

Att stadsarkit­ekten inte inser det oförskämda i att anklaga handlarna för att vara på 1890-årsnivå är bara sorgligt.

Maria Haldesten

Pol red

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PÅ STATIONEN. Johan Risholm, stadsarkit­ekt i Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON PÅ STATIONEN. Johan Risholm, stadsarkit­ekt i Falkenberg.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FJÄLLVRÅKE­N. Skanska ville köpa fastighete­n Fjällvråke­n, som i dag arrenderas ut till socialförv­altningen som har ett stödboende i stugor på platsen. Men Fabo tackade nej till anbudet.
Bild: JONATAN BYLARS FJÄLLVRÅKE­N. Skanska ville köpa fastighete­n Fjällvråke­n, som i dag arrenderas ut till socialförv­altningen som har ett stödboende i stugor på platsen. Men Fabo tackade nej till anbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden