Hallands Nyheter

Deras idéer förverklig­ades

VARBERG: FÖRST UT I PROJEKTET ”ARKITEKTER I SKOLAN”

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

För två år sedan fick femmorna på Almers skola en annorlunda skoluppgif­t. Att planera utegården på Bolmens nya förskola. Nu har de fått se resultatet.

Vid grillplats­en, uppe på en höjd på Bolmens förskolegå­rd, har eleverna som nu har hunnit börja i sjuan samlats. Värmen är tryckande och svetten rinner. Det är dags för uppföljnin­g av projektet ”Arkitekter i skolan”.

DEN HÄR ELEVGRUPPE­N var den första i Varberg som fick bli Arkitekter i skolan. Därefter har fler skolor och klasser engagerats och fler kommer det att bli. Arkitekter i skolan kommer från början från universite­tslektor Ingrid Svetoft, Byggteknik Högskolan i Halmstad, som ville involvera barn och ungdomar i medborgard­ialog om närmiljö och stad.

– Vi gick in med hull och hår när vi fick frågan trots att vi inte riktigt visste vad vi tackade ja till, säger Diana Blom Bengtsson som var lärare för klassen från årskurs 4-6.

Det började med att eleverna fick gå en stadsvandr­ing där Peter Börjesson berättade för dem om Varbergs historia. Håkan Cullberg från Varbergs kommun pratade om stadsutvec­kling med dem. Därefter fick de i grupper ta fram modeller på hur de skulle vilja att utemiljön på Bolmens nya förskola skulle utformas. Dessa förslag tog VFAB med sig i sitt fortsatta arbete.

– Det har varit jättehäfti­gt att

arbeta tillsamman­s med eleverna, säger Stefan Berntsson, projektans­varig VFAB.

NÅGRA AV DE förslag som eleverna tog fram som också förverklig­ades var en miniamfite­ater, en hinderbana, balansbana, grillplats, trädjur och ett utekök.

– Det har varit kul och spännande, säger Agnes Holm.

Hennes klasskamra­t Tindra Högberg instämmer.

– Vi har lärt oss nya saker, bland annat hur processen går till, säger hon.

I uppgiften ingick det att försöka få med platsens historia när de skulle ta fram förslagen på hur utegården skulle se ut. Genom sina efterforsk­ningar fick eleverna reda på att det tidigare har varit hönseri, slakteri och skjutbana där. Verksamhet­er som kanske inte är direkt lämpliga på en förskolegå­rd.

I utvärderin­gen av processen kom det fram att den starkaste känslan eleverna upplevde efteråt var stolthet. En effektstud­ie har gjorts med forskare från Chalmers i samarbete med Skolverket. Där kom de fram till att arbetet upplevdes som meningsful­lt. I och med att arbetet gjordes för någon annan blev det ett värdeskapa­nde lärande.

Eleverna föreslog själva tidigt i processen att de skulle fråga förskoleba­rnen vilken typ av gård de ville ha.

 ??  ?? UPPSKATTAD­E. Agnes Holm och Tindra Högberg är två av eleverna som ligger bakom utformning­en av Bolmens förskolegå­rd.
UPPSKATTAD­E. Agnes Holm och Tindra Högberg är två av eleverna som ligger bakom utformning­en av Bolmens förskolegå­rd.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ??
Bild: KALLE PETTERSSON
 ??  ?? DELAKTIG. Viktoria Struxsjö, skola- och arbetslivs­utvecklare på Varbergs kommun, har varit med i processen.
DELAKTIG. Viktoria Struxsjö, skola- och arbetslivs­utvecklare på Varbergs kommun, har varit med i processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden