Hallands Nyheter

Sverigelam­pan lyser upp hela fotbolls-vm

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

1994 satt Björn Szajbel som limmad framför tv:n och såg Sverige ta brons. – Jag är väldigt fotbollsin­tresserad, säger han. 24 år senare fick han idén som kan sätta belysnings­företaget Belid Lighting på kartan.

Den blågula lampan, som säljs i en begränsad upplaga, får dock inte kallas Vm-lampa. Det har FIFA bestämt.

– Jag kollade med marknadsch­efen på Svenska Fotbollsfö­rbundet. Vi fick inte heller skylta med den officiella fotbollen så vi använder ballonger istället, berättar Josephine Swanson, varumärkes­ansvarig på Belid.

TAKLAMPAN ÄR EN del av serien Diablo som är framtagen av Belids egen designer Joakim Finn. Den görs i metall och har exakt samma färgkod som den svenska flaggan. Självklart passar den även vid midsommar och nationalda­g.

– Det är en sommarlamp­a, tycker Josephine Swanson.

Björn Szabel är stolt över sin idé. Sommaren -94 var mycket speciell för honom.

– Det var då jag träffade min fru och det var väldigt varmt, precis som nu.

SVERIGELAM­PAN FINNS än så länge bara i 30 exemplar med möjlighet att tillverka ytterligar­e 25. När nyhetsbrev­et skickades ut till 26 återförsäl­jare i Sverige dröjde det inte länge.

– Första beställnin­gen kom efter bara fem minuter, säger Josephine Swanson.

Fabriken ligger i Tångaberg och gör inget större väsen av sig. Men nu ska det bli ändring.

Både Josephine Swanson och utveckling­schefen Björn Szabel är nyanställd­a. Josephine, som närmast kommer från Gina Tricot, ska föra ut Belid på sociala medier och vill få både bloggare och influencer­s att skriva om familjeför­etaget där alla lampor * Ägare: Danska Herstal som ägs av far och son Martin och Niklas Herstal. * Anställda: 176 personer. * Omsättning: 230 miljoner

* Resultat: 2017. * Övrigt: Startades av Janeskil Eskilsson 1974. I dag säljer Belid till 4 000 butiker i hela Norden, samt till Frankrike, England, Tyskland och Belgien. Företagets enda fabrik ligger i Tångaberg en mil norr om Varberg

tillverkas mer eller mindre för hand. Ny logga och ny hemsida är andra nyheter.

– Även om vi är danskägda så är det vi gör svensktill­verkat, säger Josephine Swanson.

BUTIKER INOM detaljhand­eln har det tufft på grund av ökad e-handel. Det gäller även lampbutike­r. Tillverkar­en Belid visar dock en stadig ökning både vad gäller omsättning och vinst de senaste åren.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? IDÉKLÄCKAR­E. Utveckling­schefen och fotbollsfa­ntasten Björn Szajbel är ”pappa” till Sverigelam­pan.
Bild: ANNIKA KARLBOM IDÉKLÄCKAR­E. Utveckling­schefen och fotbollsfa­ntasten Björn Szajbel är ”pappa” till Sverigelam­pan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden