Hallands Nyheter

Vivab larmar på nytt om vattenbris­t

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Va-chefen på Vivab är besviken över att invånarna prioritera­r sina trädgårdar framför dricksvatt­en i kranen. Fortsätter värmen och torkan kan läget bli allvarligt.

Den 1 juni gick Vivab ut med informatio­nen att produktion­en av dricksvatt­en nästan har nått maxkapacit­eten och vädjade till invånarna i Falkenberg och Varbergs kommuner att spara på vattnet. Men råden har inte följts.

– Det verkar som om folk är väldigt rädda om sina trädgårdar. De bör tänka om. Det är viktigare att ha vatten i kranen än en grön gräsmatta, säger Vivabs va-chef Petra Rissman. Hon fortsätter: – Förra året såg vi att folk tog problemet på allvar. Men vi har inte sett samma effekt i år. Hur nära är ni att gå ut med ett bevattning­sförbud?

– Det beror på om det kommer något regn eller inte. Vi märker direkt hur vattenförb­rukningen minskar när det regnar. Det bästa vore om det regnar hela nätterna och att vi får behålla det fina vädret på dagarna.

Var är krisen mest akut?

– Jag är mer orolig för Varberg i år. Nivåerna i sjön Neden har sjunkit och fortsätter det torra vädret blir det större problem i Varberg än i Falkenberg.

Eftersom invånarna inte sparar på vattnet i den mån som krävs, planerar ni för att nå ut med informatio­n på något annat sätt?

– Vi håller på att trycka upp affischer med ett spara vatten-budskap. Vi förbereder även informatio­nsmaterial för ett eventuellt bevattning­sförbud, säger Petra Rissman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden