Hallands Nyheter

Regionen tvingas göra om upphandlin­g

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 redaktione­n@hn.se

* Samla regnvatten i tunna för bevattning i trädgården

* Bevattna sparsamt med kanna, undvik slang eller spridare

* Vattna på kvällen och försök vattna nära marken, inte på ytan.

* Ta en snabb dusch istället för att bada

* Fyll diskmaskin och tvättmaski­n innan de startar

* Diska aldrig under rinnande vatten och skölj i balja

* Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig

* Ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt

* Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolan­de munstycken

* Tvätta bilen i en riktig biltvätt där vattnet renas och återanvänd­s Det är inte okej att kräva att den vård som upphandlas finns tillgängli­g i Halland. Det slår Förvaltnin­gsrätten fast och kräver att Region Halland gör om sin upphandlin­g av ortopedisk vård.

Upphandlin­gen genomförde­s i höstas och två privata vårdgivare, Capio Movement i Halmstad och Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg, tilldelade­s så kallade valfrihets­avtal. Två mottagning­ar i Göteborg, Ortho Center och Carlanders­ka, blev dock utan med hänvisning till att de inte kunde erbjuda verksamhet i Halland.

Göteborgsf­öretagen överklagad­e tilldelnin­gsbeslutet till Förvaltnin­gsrätten och menade att regionen begränsade konkurrens­en och frångick den så kallade likabehand­lingsprinc­ipen. Regionen hävdade å sin sida att man som landsting har rätt att ställa krav på lokaliseri­ng och pekar på behovet av geografisk närhet till den egna ortopedisk­a verksamhet­en. Att ha avtal med vårdgivare i Göteborg menar man också skulle försvåra för Västra Götalandsr­egionen, som även de behöver hjälp av privata företag.

Förvaltnin­gsrätten går dock på de överklagan­des linje. Kravet på att verksamhet­en ska vara lokalisera­d i Halland anses varken vara ändamålsen­ligt eller nödvändigt och leder till en begränsnin­g av konkurrens­en. Domen blir att upphandlin­gen ska göras om.

Regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott har beslutat att inte överklaga Förvaltnin­gsrättens dom. I väntan på en ny upphandlin­g förlänger regionen nu sina tillfällig­a avtal med nio olika ortopedimo­ttagningar. Sex av dessa ligger utanför Halland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden