Hallands Nyheter

5 miljoner från fond bekostar skejtpark

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 redaktione­n@hn.se

Hylte skateparkf­örening får 5 miljoner av Arvsfonden för att bygga en skejtpark i Hyltebruk.

– Det betyder att nästan all finansieri­ng är ordnad. Vi ska bara ha ett formellt okej från Jordbruksv­erket kring en av delarna, säger en glad Johan Petersson, ordförande i föreningen.

Föreningen bildades hösten 2016 och fick då snabbt 120 unga medlemmar. Den har ett övergripan­de syfte: att ordna en skejtpark i Hyltebruk. I ansöknings­handlingar­na till Arvsfonden står det också: ”Förutom aktivitete­r för föreningen­s medlemmar vill man uppmana till spontanidr­ottande och att få fler unga, tjejer som killar att röra sig.”

Förra våren beslöt politikern­a i Hylte att upplåta en del av Örnatorget i Hyltebruk för skejtparke­n, samtidigt som man lovade stötta projektet finansiell­t.

SEDAN DESS HAR Södra Hestra Sparbank och Region, via Utveckling Halland, också lovat finansieri­ng samtidig som föreningen skrev sin viktigaste ansökan, den till Arvsfonden. Därifrån har nu projektet fått klartecken. Alla de 5 miljonerna därifrån ska användas till investerin­gen av skejtparke­n.

Dock är det inte hundraproc­entigt säkert att det nu i slutänden blir just Örnatorget för anläggning­ens del. Sedan Hylte kommun nyligen gjorde ett markbyte med Stora Enso har föreningen föreslagit­s en alternativ plats: Intill Forum, i det nuvarande björkbevux­na skogsområd­et utmed Brogatan och bort mot Nissan.

– Vi har inte diskuterat klart detta ännu, så vi vill ligga lågt om var skejtparke­n ska ligga, säger Johan Petersson.

DET ÄR INGEN jätteanläg­gning som planeras – den blir mindre än Halmstads vid Sannarp – men rejäl: Skejtrampe­rna ska byggas med betonggjut­ningar som stomme.

– Det är svårt att säga när vi kan börja bygga. Men min förhoppnin­g är att vi ska ha det på plats nästa sommar.

Föreningen kommer därefter att ta ansvar för anläggning­en och bli ett forum för skejtboard­åkare i Hylte.

– Det är också ett villkor som Arvsfonden ställt för bidraget, att vi kan åstadkomma en kontinuite­t i verksamhet­en, säger Johan Petersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden