Hallands Nyheter

500 nya jobb 2018

- MIKAEL GAMM redaktione­n@hn.se

”Om vi kollar på statistik så ser vi att åtta av tio jobb som tillkommer går till utrikesföd­da.”

PETER NOFORS

En stor del av dessa nya jobb väntas gå till utrikesföd­da.

– Om vi kollar på statistik så ser vi att åtta av tio jobb som tillkommer går till utrikesföd­da. Vi är beroende av den här gruppen för att vår välfärd ska fungera, och vi är i behov av en fortsatt arbetskraf­tsinvandri­ng.

Totalt sett för hela arbetsmark­naden säger prognosen att antalet sysselsatt­a hallänning­ar dagtid kommer öka med 1,5 procent under 2018 och 1,2 procent under 2019.

Även siffrorna för arbetslösh­et i Halland går åt rätt håll. Sedan sommaren 2017 minskar arbetslösh­eten, och denna utveckling tros hålla i sig och arbetslösh­eten väntas minska till 5,7 procent under 2018, motsvarand­e 9000 personer, och 5,5 procent under 2019, motsvarand­e 8600 personer.

UTOMEUROPE­ISKT födda är den grupp där arbetslösh­eten är som störst, men siffran väntas minska på grund av ett minskat inflöde. Ett annat mönster är att arbetslösh­eten tenderar att vara högre bland de som saknar gymnasieut­bildning.

Inom Halland kan man se att de norra delarna är bättre på att utnyttja Göteborgs arbetsmark­nad än vad de södra delarna är på att dra nytta av Skånes. Utveckling­en har varit särskilt positiv i Varberg, som under 2000-talet gått från den högsta arbetslösh­eten i länet till den näst lägsta. Bland de stora utmaningar­na de närmaste åren är att råda bot på bristen på kompetent arbetskraf­t inom vissa branscher.

– Vi ser att det är allt svårare för privata och offentliga arbetsgiva­re att hitta arbetskraf­t med rätt erfarenhet och kunskap. Och detta hämmar företagens expansions­planer och bromsar även sysselsätt­ningsöknin­gen, säger han.

 ?? Bild: MIKAEL GAMM ??
Bild: MIKAEL GAMM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden