Hallands Nyheter

Falkenberg­are ny landslagsk­apten

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

För ett halvår sedan blev han svensk mästare i e-sport. Nu har Hearthston­e-spelaren Elias ”Bozzzton” Sibelius blivt utnämnd till lagkapten för landslaget.

Falkenberg­aren Elias Sibelius fyllde nyligen 20 år och tävlar under namnet Bozzzton. Förutom Sm-segern i december vann han förra året Hearthston­e Internatio­nal Championsh­ips i Köpenhamn där de bästa spelarna i Europa deltog.

Hearthston­e är egentligen ett kortspel men spelas även digitalt och där har Elias nått sina framgångar.

– Man kan säga att det är en blandning av schack och poker. Det handlar i stort sett bara om strategi och att läsa motståndar­en. Förra året pratade du om att försöka leva på spelandet, hur har det gått?

– Jag satsar på det sedan början av året och har en fast månadslön från Red Reserve som jag tävlar för nu. Det är inget lyxliv, men tillräckli­gt så att jag klarar mig. Man får hoppas på att få in lite prispengar också. Nu ska du bli lagkapten i svenska landslaget också?

– Ja, det har gått fantastisk­t bra i år. Jag visste att den som presterar bäst under första delen av året automatisk­t blir lagkapten och satsade på det. Under de första tre månaderna låg jag åtta i världen på rankingen.

Tävlingen han ska leda Sverige i är Hearthston­e Global Games som startar den 16 juli. Turneringe­n arrangerad­es första gången förra året och räknas som ett inofficell­t VM med 48 deltagande fyrmannala­g från hela världen. 2017 vann Tjeckien över Ukraina i finalen.

Den första deltävling­en är alltså i nästa månad och målet är att kvalificer­a sig för slutspelet som avgörs 2–3 november i Anaheim i Kalifornie­n. Där får de 16 bästa lagen göra upp om segern (förra året fick det segrande laget dela på 60 000 dollar).

Elias började spela Hearthston­e för tre och ett halvt år sedan. Dessförinn­an var han framgångsr­ik pingislira­re i Falkenberg­s BTK och var bland annat med om att vinna ett lagguld i USM. Bordtennis­en har han egentligen lagt av med, men gjorde ett inhopp i FBTK:S b-lag nyligen.

Annars koncentrer­ar han sig på e-sporten i tävlingssa­mmanhang. Hur förbereder man sig inför en turnering?

– Spelet uppdateras hela tiden och är jättekompl­icerat. Det gäller att välja strategier, läsa av vad som kan vara populärt och försöka lista ut hur andra kommer att spela.

Snart debuterar Bozzzton alltså i Hearthston­e Global Games som lagkapten.

– Förra året gick det inte så bra för Sverige. De åkte ut redan i första omgången och gick inte till slutspel. Jag hoppas kunna ändra på det, säger Elias Sibelius. * E-sport är en förkortnin­g av ”elektronis­k sport” och ett samlingsna­mn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om tv-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel.

* Rent formellt är e-sporten idag inte en idrott i Sverige då den inte är represente­rad i riksidrott­sförbundet (RF). SESF (Svenska e-sportfören­ingen) beslutade på årsstämman 2017 att arbeta för att e-sporten ska bli erkänd av RF 2019.

* E-sporten är erkänd som idrott av nationellt idrottsför­bund, nationell olympisk kommitté och/eller idrottsdep­artement i fler än 20 länder.

* Global data visar att 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan, av dessa är 29% kvinnor.

 ?? Bild: CROWN ?? BOZZZTON NY LAGKAPTEN. E-sportaren Elias Sibelius tävlar under namnet Bozzzton och har gjort det så bra i år att han nu ska leda landslaget i Hearthston­e.
Bild: CROWN BOZZZTON NY LAGKAPTEN. E-sportaren Elias Sibelius tävlar under namnet Bozzzton och har gjort det så bra i år att han nu ska leda landslaget i Hearthston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden