Hallands Nyheter

Strössla med småmöbler

BOSTAD: ”TÄNK MYS I FÖRSTA HAND”

- VIKTORIA HANSÉN/TT

Småmöbler är som hemmets smågodis – kulörta och i många former, och har man skaffat en vill man bara ha fler. Trenden drog i gång för ungefär två år sedan och därefter har såväl inrednings­bloggar som möbelbutik­er briserat i ett fyrverkeri av färgglada pallar, puffar och bänkar. Men även hyllor och bord på hjul, samt piedestale­r och spegelkube­r har hittat sin plats i hemmet. Att småmöblern­a är flyttbara och kan fylla olika funktioner är viktiga egenskaper.

– Jag gillar portabla möbler. När man bjuder hem vänner är det praktiskt med puffar och bänkar som man kan ställa fram så att det finns sittplatse­r till alla. Och puffarna är perfekta att ställa framför soffan med en skål popcorn när barnen tittar på tv, säger Amelia Widell.

HON DRIVER ETT eget möbelföret­ag där hon framför allt designar soffor.

– Just nu är det en jättetrend med puffar, de ersätter divandelen som vi har sett på soffor under lång tid. En puff blir ett perfekt komplement till soffan. * Din boyta spelar ingen roll. Även om du bor litet kan du ösa på med småmöbler. Att ha det ombonat är trendigt, och småmöbler förhöjer trivseln.

* Arrangera småmöblern­a tillsamman­s – ett par sittpuffar vid en spegelkub ger både ett vackert blickfång och en extra sittgrupp.

* Använd en sittpuff med förvaring. Släng ned prylarna och lägg på locket.

* När puffen inte används kan den fungera som bord med en vas på.

* En vagn på hjul kan både vara avlastning­syta, men också bara vara vacker. Arrangera ett stilleben med dina finaste saker.

* Den stoppade bänken kan stå vid sängens fotända och fungera som avlastning­syta, men också placeras i hallen för den som vill sitta ned när det är dags att sätta på sig skorna. Också under tv:n kan bänken få sin plats, med en radda böcker på sig.

Allra hetast är möbler i sammet. Den avskalade, nordiska stilen är på väg ut i kylan. Nu gäller den mer ombonade, med mjuka textilier.

– En ny skandinavi­sk stil är här. Vi plockar element utomlands ifrån, både amerikansk­a och franska uttryck. Vi är väldigt inspirerad­e av hotell just nu och vill ha mattor, tunga gardiner och stoppade sänggavlar. Vi vill boa in oss och klä in våra rum. Det här är helt nytt, och har aldrig slagit igenom i Sverige tidigare, säger Amelia Widell.

Hotell är som bekant bra på det här med småmöbler, de förhålland­evis små rummen måste erbjuda flera olika möjlighete­r beroende på behov – en gäst kanske behöver fler sittmöbler, en annan ett par extra bord, en tredje en avlastning­syta.

– På samma sätt använder vi småmöblern­a i hemmet, vi flyttar dem till rummet och platsen där behövs för stunden.

Småmöblern­a är tacksamma på så sätt att man inte behöver lägga mycket pengar på en stor pjäs för att förnya sitt hem.

– Det är lätt att impulsköpa småmöbler eftersom de inte kostar så mycket. Mitt tips för att undvika misstag är att, innan du slår till, tänka ett varv extra kring vilken färgpalett och vilka mönster du har hemma. Kommer möbeln att följa den röda tråden?

Att man skulle kunna köpa för mycket möbler är egentligen inte något problem.

– Det finns inget skäl att spara på kvadratmet­rarna. Vi tror att vi ska måla väggarna vita för att få ett litet rum att kännas större, men riktigt så enkelt är det inte. Och det nya är att tänka på mysfaktorn.

CLAUDIA GULLSTRÖM BOR i Linköping och jobbar till vardags på Skatteverk­et som kommunikat­ör, men hennes passion är inredning och vackra saker. På sitt Instagramk­onto, som har närmare 18000 följare, skymtas puffarna i var och varannan bild.

– Jag älskar mina puffar, de är ett måste i varje rum, säger Claudia och skrattar.

Hon berättar att hon är från Kurdistan och i Mellanöste­rn har sittpuffar alltid varit populära. Och nu råkar trenden med nätta sittmöbler sammanfall­a med Claudias kärlek till puffar. Hennes föräldrar hade flera från Marocko och de var en självklar detalj i Claudias barndomshe­m.

– Men de var inte bara vackra att titta på, de användes flitigt som stolar när det kom gäster och vi alla var samlade. Något jag minns med värme.

Färgglada sittpuffar och behändiga bord. Möbler som är lätta att flytta runt i hemmet har blivit högsta inrednings­trend. – Spara inte på kvadratmet­rarna, tänk mys i första hand, säger Amelia Widell, möbeldesig­ner.

HON ÄR UPPVUXEN i en familj där inredninge­n var såväl viktig som vacker.

– Jag har så länge jag minns pyntat och fixat, från första studentläg­enheten till huset där vi bor i dag. En särskild puff som har hängt med i alla år och aldrig går ur tiden är min svartvita i skinn. Den flyttar jag runt i olika rum och den hamnar där det passar.

Ibland vill Claudia förändra och förnya sin inredning. Då är det praktiskt med portabla möbler som hon med lätthet kan bära ned i källaren en period.

– Efter ett tag, när jag behöver variation, får de komma upp igen. Det är både roligt och billigt, men framför allt hållbart att återanvänd­a möbler man redan har i stället för att köpa nytt. Med enkla medel kan man förnya ett rum utan att det kostar ett öre, säger Claudia.

 ?? Bild: TT ?? HOTELLSTIL. Amelia Widell säger att vi inspireras mycket av hotell i vår inredning nu. Det får gärna vara tunga gardiner och flera sittmöbler.
Bild: TT HOTELLSTIL. Amelia Widell säger att vi inspireras mycket av hotell i vår inredning nu. Det får gärna vara tunga gardiner och flera sittmöbler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden