Hallands Nyheter

Uppföljare som utspelar sig i Halland

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Nu finns andra boken om Hå och sonen Gustav ute - en berättelse som utspelar sig i Halland. Det är författare­n Bernt på Alnäs som ger ut sin fortsättni­ng med en delvis fiktiv, delvis verklighet­sbaserad handling om sin far och farfar.

Bernt Carlsson släppte under pseudonyme­n Bernt på Alnäs för några år sedan sin första roman ”Är jag född så vill jag leva” (2013). Nu är den direkta fortsättni­ngen ”Doften av en far” ute. Alnäs är den gård i Mårdaklev där Bernt växte upp, men Bernt bor numera i Östergötla­nd i trakterna vid Linköping.

– En gång i tiden när jag startade projektet så handlade det om att jag aldrig hade träffat min farfar, och att jag inte kunde finna några upplysning­ar om honom. Min pappa hade aldrig träffat honom heller. Det enda jag visste var att min farmor, som jag heller aldrig har mött, dog i spanska sjukan 1920 och blev 40 år. Hon arbetade på en gård utanför Halmstad, i ett område som i dag heter Snöstorp. Jag tänkte: ”kan jag inte få reda på mer får farfar i stället bli en romanfigur för mig”. Nu är han karaktären Hå. Det har varit oerhört spännande att fantisera kring allt, säger Bernt Carlsson.

BERNT CARLSSON FÖDDES i Göteborg 1939 och 1947 flyttade familjen till gården Alnäs i Mårdaklev och tog över hans mormors hus när hon dog. Mårdaklev gränsar till Halland och till Gunnarp, där det mesta utspelar sig i andra boken. Båda romanerna håller sig till största delen på landsbygde­n i Halland och gränstrakt­erna Halland/ Västergötl­and. Tidpunkten är 1910till 1930-tal.

– Min mamma bodde på Västgötasi­dan ungefär 7 eller 8 kilometer från gränsen, och min pappa Gustav bodde på Hallandssi­dan 7 eller 8 kilometer från den gränsen, både i boken och i verklighet­en.

Farfadern har i sin fiktiva roll fått namnet Hå och han är huvudkarak­tär i första boken. Hås son är Gustav (alltså författare­n Bernts far), och han är huvudkarak­tär i andra.

Den första boken handlar om att Hå gör en kvinna gravid, men vill sedan inte kännas vid barnet. Efter en tid ångrar han sig och vill se sitt barn. Han ger sig då av från gården utanför Halmstad där han befunnit sig, och träffar under en dans en kvinna. Av olika anledninga­r dör kvinnan, och Hå har henne förvarad i en koffert under resan efter sin son. Senare säljer han under en marknad i Gunnarp parfym och rakvatten. Detta når så småningom sonen Gustav via hans mormor som köper det på marknaden.

ANDRA BOKEN TAR avstamp i doften av parfym och rakvatten, som ligger till grund för bokens titel ”Doften av en far”. Då är det i stället 17-årige Gustavs tur att söka efter sin far Hå. Gustav arbetar med att bygga rikstvåan (i dag E 6), och han jobbar då från Falkenberg till Halmstad. Arbetarna får ett mål mat om dagen från en närliggand­e gård och det visar sig att det var på den gården hans far en gång i tiden hade arbetat. På så sätt får han en tillbakabl­ick i tiden. Allt kulminerar sedan på den årliga höstmarkna­den i Gunnarp, på gränsen mellan Halland och Västergötl­and.

– Som barn cyklade jag till Gunnarps marknad och besökte den vid jul men även vid andra tillfällen. Man kunde köpa fantastisk­a saker för vuxna och barn. Det har jag gott minne av. Marknaden finns med i båda böckerna.

”Det finns spår av verklighet­en men det mesta är mina egna fantasier”

BERNT PÅ ALNÄS

TOTALT BLIR DET tre eller fyra böcker i serien. Delar av böckerna har Bernt alltså plockat från verkliga livet, även om mycket är fantasi.

– Då och då kan man få en glimt av verklighet­en. Jag skriver i förordet att ”detta är en roman. Det som här skildras har inte hänt, men med en förändring så skulle allt detta ha kunnat hända”. Det finns spår av verklighet­en men det mesta är mina egna fantasier, säger Bernt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden