Hallands Nyheter

Nu blir barnkonven­tionen lag – trots kritik

- ANJA HAGLUND/TT

Barnkonven­tionen förs in i svensk lag – något som stärker barns rättighete­r, anser förespråka­rna. Men kritikerna varnar för att det inte blir någon skillnad alls. – Om man vill vara elak skulle man kunna säga att det är en skenhandli­ng, säger Olof Beckman, folkrättse­xpert.

Riksdagen har antagit regeringen­s förslag att införa barnkonven­tionen i svensk lag. Regeringen hoppas därmed att man nu får ett skarpare verktyg för att tillgodose barns rättighete­r.

Men många jurister har tidigare kritiserat förslaget, inklusive Lagrådet som avstyrkt det. Skälen är bland annat att de flesta av konvention­ens artiklar är för otydliga och inte utformade så att de passar att direkt praktisera i enskilda fall.

– Sättet man gör det på är olämpligt. Man riskerar att ställa till problem mer än man löser problem, säger Olof Beckman, lektor i mänskliga rättighete­r vid Lunds universite­t.

De skäl som framförts för att göra barnkonven­tionen till lag håller inte, enligt Beckman. Sverige har sagts brista på rättsområd­en som barn i asylproces­s och barn som utsatts för våld i familjen. I konvention­en saknas dock tillämplig­a regler kring detta som inte redan finns i svensk lag, säger han.

– Svensk lag ger redan i stort barn ett starkare rättsligt skydd än vad barnkonven­tionen gör, säger Olof Beckman.

HAN ÄR KRITISK till att Sverige valt att inkorporer­a konvention­en, alltså att hela konvention­en tas in i den nationella lagstiftni­ngen, i stället för att nationella lagar ändras och anpassas till konvention­ens bestämmels­er.

En tydlig risk han ser är att regeringen lägger över ansvaret att tolka konvention­stexterna på dem som jobbar närmast barnen.

– Barnkonven­tionen är inte en lättillämp­lig text. Det kommer att bli problem längst ut i tilllämpni­ngskedjan – i socialtjän­st, sjukvård, skola och polis. Det är ju de som faktiskt gör något för barn, säger Olof Beckman.

Att detta skulle vara det bästa för barnen är långt ifrån säkert, anser han.

– Väldigt mycket av rättighete­rnas förverklig­ande handlar om jättesorgl­igt, tråkigt, hårt vardagsarb­ete med tuffa prioriteri­ngar och att se till att pengarna hamnar på rätt ställe och att det finns människor som faktiskt kan jobba, säger Beckman.

ÄVEN KAMMARRÄTT­EN i Stockholm är kritisk.

– Vi anser inte att vi kan se hur den kommer att slå. Man har inkorporer­at barnkonven­tionen i Norge men jag kan inte utläsa att det haft något särskilt genomslag där. Om utgångspun­kten är att stärka barns rättsställ­ning så tycker vi inte att det här är det bästa sättet, säger kammarrätt­spresident Thomas Rolén.

Resultatet riskerar att bli både oförutsägb­art och rättsosäke­rt, säger han. Till skillnad från Europakonv­entionen finns ingen överstatli­g domstol som kan uttolka vad artiklarna egentligen innebär.

– Här finns inget sådant. Var och en kommer att göra på sitt sätt, säger Thomas Rolén.

MEN TROTS KRITIKEN har lagförslag­et fått grönt ljus i riksdagen. Förslaget stöddes av Vänsterpar­tiet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a.

Beslutet splittrade därmed Alliansen. Centerpart­iet, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna röstade mot. De varnar för att det innebär att domstolar måste tolka islamsk rätt. Anledninge­n är att konvention­en som exempel på att ta hand om barn nämner begreppet kafalah, som är ett islamskt juridiskt begrepp som används för att säkerställ­a skydd för föräldralö­sa och övergivna barn. Det skiljer sig från adoption i västerländ­sk mening bland annat genom att barnen inte får familjens namn eller automatisk arvsrätt.

Moderatern­a och Centern vill i stället att barns rätt förstärks genom ett utbyggt grundlagss­kydd

Den nya lagen börjar gälla den 1 januari 2020.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? Att det skulle vara det bästa för barnen att göra barnkonven­tionen till lag är långt ifrån säkert, enligt experter.
Bild: JESSICA GOW/TT Att det skulle vara det bästa för barnen att göra barnkonven­tionen till lag är långt ifrån säkert, enligt experter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden