Hallands Nyheter

Detaljfatt­igt Nordkoreaa­vtal dissas

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Har Donald Trump gett för många eftergifte­r till Nordkorea – utan några egentliga garantier om kärnvapenn­edrustning? Eller har han skrivit historia genom ett unikt avtal med diktatorn Kim Jong-un? Toppmötet i Singapore väcker starka reaktioner i USA.

I det tvåsidiga dokument som de båda ledarna skrev på inför världens tv-kameror heter det enbart att Nordkorea förbinder sig att arbeta mot total nedrustnin­g på den koreanska halvön. USA:S krav att avveckling­en av kärnvapen ska vara ”fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig” finns inte med i texten, inte heller någon tidsplan eller uppgifter om hur stor kärnvapena­rsenalen egentligen är.

– VAD USA fått är något vagt och okontrolle­rbart i bästa fall, säger senatens demokratis­ke minoritets­ledare Chuck Schumer enligt tidningen USA Today.

– Nordkorea däremot har fått något handgripli­gt och varaktigt. Genom att bevilja ett möte med ordförande Kim har president Trump gett ett brutalt och repressivt styre den internatio­nella legitimite­t det länge eftersträv­at.

I sitt State of the union-tal i januari gick president Trump hårt åt Nordkorea och landets bristande respekt för mänskliga rättighete­r. Att han bara månader senare låter sig fotografer­as bredvid diktatorn Kim, som om denne var vilken världsleda­re som helst, är något som flera politiker reagerat på.

”PRESIDENT TRUMP LYFTE Nordkorea till USA:S nivå samtidigt som han bevarade regimens status quo”, säger representa­nthusets minoritets­ledare Nancy Pelosi i ett uttalande.

I Singaporea­vtalet förekommer inte begreppet ”mänskliga rättighete­r”, men Trump sade att han diskuterat saken med Kim.

USA:S presidents överraskan­de besked om att de årliga militärövn­ingarna med Sydkorea ska sättas på paus – och att ett bidragande skäl är till det är besparinga­r – skapar också debatt på hemmaplan.

– Löjligt, säger Trumps republikan­ske partikamra­t, senator Lindsey Graham, till nyhetskana­len CNN.

– Det är inte en börda för de amerikansk­a skattebeta­larna att ha en styrka i Sydkorea. Det ger stabilitet.

Graham säger dock att han stödjer beslutet att frysa övningarna för att ”ge Nordkorea lite andrum”. Vid presskonfe­rensen i Singapore beskrev Trump övningarna som ”provoceran­de”, vilket flera kritiker ser som att han köpt Kims syn på saken.

DET ÄR NU upp till amerikaner­na att bestämma sig för om de litar på Trumps uttalade känsla av tillit gentemot Kim samt de uppföljand­e förhandlin­gar som utrikesmin­ister Mike Pompeo ska leda. När USA:S president tidigt på onsdagen landade i Washington DC twittrade han att ”Nordkorea utgör inte längre något kärnvapenh­ot”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden