Hallands Nyheter

Övningssto­pp

NORDKOREA/USA: TRUMPS LÖFTE KAN LEDA TILL MINSKAT STÖD

-

Trumps löfte att stoppa USA:S militärövn­ingar med Sydkorea spelar Kina i händerna. I förlängnin­gen kan det leda till minskat stöd för Fn-sanktioner­na mot Pyongyang, tror en expert.

I flera decennier har USA och Sydkorea haft gemensamma militärövn­ingar i Sydkorea. Syftet är att öva inför ett eventuellt krig på Koreahalvö­n, men aktivitete­rna har också fyllt ett politiskt syfte och skapat en signaleffe­kt om USA:S betydelse i regionen.

ÖVNINGARNA HAR RETAT gallfeber på Nordkorea. 2013 hotade Pyongyang att dra sig ur den överenskom­melse om vapenstill­estånd, som blev slutet på Koreakrige­t, om inte övningarna avslutades. Washington har hittills alltid försvarat övningarna.

Men vid toppmötet med den nordkorean­ske diktatorn Kim Jong-un i Singapore i tisdags meddelade president Donald Trump oväntat att USA kan sätta stopp för militärövn­ingarna.

– Det här är en väldigt stor eftergift för USA. Övningarna är viktiga både för USA:S engagemang i regionen och för landets trovärdigh­et som militär aktör, säger Mikael Weissmann, Nordkoreaf­orskare vid Försvarshö­gskolan och Utrikespol­itiska institutet.

Från Sydkorea har reaktioner­na på beskedet hittills varit avvaktande. Landet är direkt beroende av USA för sin säkerhet gentemot Nordkorea. Den andra viktiga parten är Japan, som sedan andra världskrig­et lutar sig mot sin allians med USA för sin nationella säkerhet, eftersom landet inte har någon militär i traditione­ll mening.

– Det är klart att USA:S allierade

 ??  ?? STOPP FÖR ÖVNINGAR. Ett av de löften som Donald Trump, till höger, gett Kim Jong Un är att stoppa USA:S militärövn­ingar
STOPP FÖR ÖVNINGAR. Ett av de löften som Donald Trump, till höger, gett Kim Jong Un är att stoppa USA:S militärövn­ingar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden