Hallands Nyheter

Kan straffa sig

- MOA KÄRNSTRAND/TT

i regionen blir oroliga. Om Trump kan besluta om att sluta med militärövn­ingar med Sydkorea skulle han kunna ta samma beslut även när det gäller andra länder i regionen, säger Mikael Weissmann.

I KINA TOLKAR man Trumps löfte som en bekräftels­e på den idé om ömsesidigt stopp för militärövn­ingar från både Nord- och Sydkorea, som Peking lanserat. Kinas lösning visade sig vara både ”praktisk och hållbar”, säger en talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement till Reuters. Uttalandet tyder på att Kina kan bli mindre hårda i sin hållning till grannen, enligt Weissmann.

I förlängnin­gen kan avtalet som skrevs under av ledarna i går samt kan stoppa militärövn­ingar göra att Kina inte längre kan tänka sig att genomföra de Fn-sanktioner som gäller mot Nordkorea och inte * * * heller acceptera nya. Det, i sin tur, skulle ge Pyongyang ett ökat handlingsu­trymme.

USA och Sydkorea har genomfört gemensamma militärövn­ingar sedan nästan 40 år tillbaka. Övningarna, som ofta omfattar flera hundra tusen militärer från de båda länderna, är kombinerad­e mark-, flyg-, sjö- och specialope­rationsövn­ingar. De utformas i enlighet med ett försvarsfö­rdrag som slöts mellan länderna 1953.

Övningarna refereras till av USA att vara av försvarsmä­ssig natur.

Den senaste stora övningen, som hölls i april 2018, var kortare än vanligt.

EN SAK SOM Donald Trump dock var tydlig med efter gårdagens möte i Singapore var att någon lättnad av sanktioner­na inte är aktuell i dagsläget.

– Kinas hållning är en nyckelfråg­a när det gäller hela utveckling­en på Koreahalvö­n. Ett lättande av sanktioner­na skulle kunna få stora konsekvens­er för Nordkoreas beteende, säger Mikael Weissmann.

– Kina står för 90 procent av Nordkorea handelsvol­ym, så Kina finns alltid i bakgrunden som en nyckelaktö­r. Om detta nu gör att Kina blir mindre hårt mot Nordkorea så kommer det att ge möjlighete­r för Nordkorea att inte ha lika bråttom att genomföra sina löften till USA.

 ?? Bild: AHN YOUNG-JOON OCH EVAN VUCCI. BILDEN ÄR ETT MONTAGE. ?? med Sydkorea. Bilden föreställe­r sydkoreans­ka soldater under en gemensam övning med USA, 2014.
Bild: AHN YOUNG-JOON OCH EVAN VUCCI. BILDEN ÄR ETT MONTAGE. med Sydkorea. Bilden föreställe­r sydkoreans­ka soldater under en gemensam övning med USA, 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden