Hallands Nyheter

NCC behöver 1 200 personer i Västsverig­e de närmaste fem åren. Simhall och förskolor är några byggen.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

NCC behöver rekrytera 500-600 personer och lika många från underlever­antörer och bemannings­bolag för att klara sin orderstock i Västsverig­e värd tio miljarder kronor. Den nya simhallen i Varberg är ett av projekten.

Det är byggjätten NCC som ska uppföra den nya kommunala simanläggn­ingen på Håsten. En satsning på cirka 380 miljoner kronor.

DEN GAMLA simhallen stängs för gott 8 juli och rivs i höst. Projektet är bara ett i raden av stora byggen i Göteborg och Västsverig­e för NCC som också är inblandad i det absolut största projektet – Västlänken.

Rekryterin­gsbehovet ses på fem års sikt. Hur ska ni få tag på den arbetskraf­ten?

– Genom att vara en attraktiv arbetsgiva­re, svarar presschefe­n Anna Trane.

– Vi måste kunna attrahera unga, ha bra introdukti­onsprogram och visa att det finns karriärmöj­ligheter i företaget. Samarbeten med landets skolor och även med andra företag som till exempel Volvo är också viktigt. Den tid när man stannade på ett företag hela livet är över.

MAN REKRYTERAR ÄVEN från ett större geografisk­t område, inte bara inom länen. NCC har dessutom ett eget bemannings­företag, NCC Montage, med säte i Polen.

Förutom simhallen har bolaget två andra kommunala projekt i Varberg framför sig. Det är förskolorn­a Klapperste­nen i Breared och Håstensgår­den på Håsten.

Hur stor arbetsstyr­ka krävs i Varberg?

– Till simhallen kan jag tänka mig att det krävs fem tjänstemän och ett 20-tal yrkesarbet­are från oss, säger Fredrik Johansson, avdelnings­chef för byggverksa­mheten i väst. Som mest kanske 150 personer arbetar där samtidigt, men då är det inte bara vårt folk. Vi har underentre­prenörer också.

Vad gör ni om ni inte lyckas rekrytera?

– Än så länge har det alltid löst sig. Vi anar ju en inbromsnin­g på bostadsmar­knaden och då kommer det att finnas resurser över.

Den nya simanläggn­ingen på Håsten, med bland annat en 50-meters bassäng, beräknas vara klar för invigning i början av 2021.

”Till simhallen kan jag tänka mig att det krävs fem tjänstemän och ett 20-tal yrkesarbet­are från oss.”

FREDRIK JOHANSSON, Avdelnings­chef

 ??  ?? NYBYGGE. Varbergs nya simhall är ett av NCC:S projekt som gör att man behöver nyanställa.
NYBYGGE. Varbergs nya simhall är ett av NCC:S projekt som gör att man behöver nyanställa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden