Hallands Nyheter

Tågförhand­lingar i snigelfart

INFRASTRUK­TUR. Förhandlin­garna om det som ska gå snabbt går sakta. Det handlar om nya stambanor för höghastigh­etståg.

- Dag Gustavsson 010-471 52 72 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 16/6. Redan 2014 förklarade Alliansen att man enats om att satsa på höghastigh­etsbanor. Ambitionen var sträckorna Stockholm till Malmö och från Stockholm till Göteborg. Budskapet var då att det kan dröja till 2035 innan banorna är klara.

MEN 2014 VAR också året då Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et övertog spakarna på Rosenbad och därmed hamnade frågan i deras knä. Höghastigh­etsbanor var inte den första fråga de kastade sig över. Först i april i år lät de meddela att de enats om hur de ville gå vidare med projektet. Deras budskap var att man sätter ett tak för vad det får kosta, ett tak som ligger lägre än Trafikverk­ets beräkninga­r på 230 miljarder. Dessutom sätter man målet att stambanorn­a ska vara klara senast 2045. Samtidigt med detta bjöd man in allianspar­tierna och Vänsterpar­tiet till samtal för att snabbtågen ska bli verklighet.

Dessa förhandlin­gar har i sin tur blivit lite mer komplicera­de eftersom Moderatern­a och Liberalern­a har ändrat uppfattnin­g sedan 2014, det vill säga de är inte längre helt övertygade om att höghastigh­etsbanor är rätt satsning för Sverige. Förutom att regeringen i dessa förhandlin­gar ska förhandla fram exakt vad som ska byggas och hur det ska finansiera­s gäller det alltså även att övertyga M och L om att faktiskt bygga.

Även om S och MP hoppats på en uppgörelse redan innan midsommar verkar det nu som att det inte blir någon uppgörelse förrän efter valet. En viktig orsak är att allianspar­tierna saknar tillräckli­gt konkreta förslag från regeringen, inte minst gäller det frågan om hur regeringen vill finansiera det stora projektet.

VI FÅR SE om och hur dessa blockövers­kridande samtal kommer att fortsätta. Oavsett lär debatten fortsätta om detta är rätt satsning för Sverige. Dels finns åsikten att det känns dumt att satsa på nytt när det som redan finns har ett eftersatt underhåll. Å andra sidan krävs det avlastning på det överansträ­ngda järnvägsnä­t som finns. Dels finns åsikten att detta transportm­edel är både onödigt och för dyrt för Sveriges lilla befolkning.

KANSKE FINNS DET ändå en fördel av att det drar ut på tiden för en politisk uppgörelse. Teknikutve­cklingen går snabbt och snart är kanske inte höghastigh­etståg den enda vägen att gå. Medan partierna har tänkt och förhandlat har teknikutve­cklare bland annat arbetat med det som kallas flygtåg vilket är en hybrid mellan tåg och flyg. När man ser de animerade filmerna på hur detta skulle fungera känns det som science fiction, men fortsätter de svenska partierna förhandla i snigelfart ska vi kanske inte bli förvånade ifall denna teknikutve­ckling både kommer ikapp och går förbi.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ??
Bild: HASSE HOLMBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden