Hallands Nyheter

Han ville ha spår genom stan

FALKENBERG: ”EN JÄRNVÄGSST­ATION SKA LIGGA I CENTRUM”

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

– Vi hade sakkunskap­en med oss. Det stärkte oss, säger Erik Johansson. Tillsamman­s med tre andra falkenberg­are jobbade han för att ha kvar stationen i centrum.

Tio år har gått sedan dubbelspår­et invigdes. Sedan dess har Erik Johansson åkt tåg många gånger, men han vänjer sig aldrig vid att stationen ligger där den ligger.

– En järnvägsst­ation ska ligga i centrum. Jag har aldrig klivit av tåget utanför stan på något annat ställe än i Laholm och Falkenberg.

ERIK JOHANSSON HAR boken ”Järnvägen 150 år” framför sig. Han läser högt ur den för att visa att hans och övriga motståndar­es åsikter stämde överens med de åsikter som många som var profession­ella i järnvägsfr­ågan hade. Ett alternativ som övriga i gruppen som inte ville flytta stationen hade, var den så kallade Falkenberg­smodellen. Den fick i början gehör bland beslutsfat­tarna i kommunen. Gruppen som agerade mot en flytt av stationen ville ha den modellen, eller ännu hellre ett dubbelspår genom stan.

– Det allra bästa alternativ­et hade varit ett dubbelspår genom stan,

men kostnaden för det alternativ­et utreddes aldrig, säger Erik Johansson.

Gruppen som stred för att ha kvar stationen bestod av fyra falkenberg­are, förutom Erik Johansson var det Mats Dahlbom, Leif Svensson och Lars Erik Bengtsande­r. En namninsaml­ing för en folkomröst­ning var gjord tidigare. 9 000 namn samlades in.

– Vi hade hela tiden en känsla av att engagemang­et var större hos falkenberg­arna än hos politikern­a, minns Erik Johansson.

I SEPTEMBER 2002, precis innan valet, gjorde gruppen en sista ansträngni­ng att få politikern­a att ända sig och låta stationen vara kvar i stan. Gruppen bjöd in till en debattkväl­l på Stadsteate­rn. Förutom lokala politiker från alla partier deltog folk från SJ och en docent i samhällsby­ggnad i debatten.

– Det kom dubbelt så mycket folk som rymdes i lokalen. Många fick vända i dörren, minns Erik Johansson.

”Vilken manifestat­ion! Vilken överraskni­ng” skrev Hallands Nyheter dagen efter den stora drabbninge­n. Debattleda­re var Siewert Öholm, välkänd från TV. Experterna stödde arrangörer­na. De varnade för att en flytt av stationen skulle leda till en snabb avveckling av tågresande­t från Falkenberg och en utarmad stadskärna.

– Min minnesbild av mötet är att politikern­a var dåligt pålästa och att man tog lättvindig­t på beslutet. Det kändes om att de såg järnvägen som ett problem och inte något som var till nytta.

Efter mötet avslutade gruppen sitt arbete.

– Vi åkte med det sista tåget som gick från Varberg till Halmstad genom stan. Det var trevligt.

 ??  ?? HN granskar turerna som ledde fram till dubbelspår­et utanför Falkenberg. Det här är del tre.
HN granskar turerna som ledde fram till dubbelspår­et utanför Falkenberg. Det här är del tre.
 ??  ?? VÄNJER SIG ALDRIG. Erik Johansson tar ofta tåget, men vänjer sig aldrig vid stationens läge nya läge utanför stan.
VÄNJER SIG ALDRIG. Erik Johansson tar ofta tåget, men vänjer sig aldrig vid stationens läge nya läge utanför stan.
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden