Hallands Nyheter

Snabbtåg kör al

SVERIGE: ÅK TILLBAKA I TIDEN OM DU VILL RESA SNABBARE

-

Snabbtåg kör långsammar­e i Sverige i dag jämfört med 2003 – restiden på sträckor mellan Sveriges tre största städer har ökat med 20 minuter.

– Men det är inte tågen som felar, det är för trångt på spåren. Resandet och godstransp­orterna ökar för varje år, i grunden är det bra men problemet är att det ständigt blir kapacitets­brist, säger SJ:S tillförord­nade presschef Tobbe Lundell.

Sänkt medelhasti­ghet drabbar både snabb- och regionaltå­g på flera stambanor, och bara längs korta sträckor når snabbtågen sin maxfart. När fler tåg pressas in på spåren måste de snabbaste tågen anpassa farten till långsammar­e tåg för att få ihop tidtabelle­rna – också med fler förseninga­r som följd under perioden, rapportera­r Helsingbor­gs Dagblad och Sydsvenska­n i en jämförelse.

SNABBTÅGEN­S medelhasti­ghet har minskat på storstadss­träckor på flera stambanor, till exempel från 156 till 141 kilometer i timmen för SJ:S snabbtåg på sträckan Göteborg– Stockholm, om man jämför 2003 med 2018. Mellan landets tre största städer har restiden med snabbtåg förlängts med 20 minuter under 15-årsperiode­n, visar jämförelse­n. Hur känns det för er att behöva köra långsammar­e i dag, SJ?

– Om våra beslutsfat­tare för 25 år sedan hade orkat tänka och vågat se att den här utveckling­en låg framför oss så hade de kanske fattat andra investerin­gsbeslut när det gäller järnvägsin­frastruktu­r och ökat kapacitete­n för att möta dagens behov, säger Tobbe Lundell.

– Men nu gjorde man inte det, och därför så sackar vi hela tiden efter i järnvägska­pacitet.

En förutsättn­ing för att det ska gå snabbare att resa i framtiden, och att möta efterfråga­n på tågresor, är att det byggs en ny höghastigh­etsjärnväg och att befintliga järnvägar rustas upp ordentligt, enligt SJ. Andra vägar finns inte att gå, tycker Lundell:

 ??  ?? ÖKAD RESTID. Snabbtåg kör långsammar­e i Sverige i dag jämfört med 2003 – restiden på sträckor mellan Sveriges tre
ÖKAD RESTID. Snabbtåg kör långsammar­e i Sverige i dag jämfört med 2003 – restiden på sträckor mellan Sveriges tre

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden