Hallands Nyheter

Snart krävs underskrif­t vid telesälj

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se MARTIN HANSSON konsument@gp.se

Trött på telefonför­säljare som får dig att fastna i abonnemang? Snart gäller krav på din underskrif­t innan avtalet går igenom. Men det finns några fallgropar för konsumente­n att undvika.

Riksdagen har nu beslutat att det blir lag på skriftlig bekräftels­e vid telefonför­säljning. Lagen gäller från den 1 september 2018. Avsikten är att skapa tryggare köp för konsumente­n. Men som GP skrivit om tidigare kan det också få negativa följder.

– Vi är försiktigt optimistis­ka till den nya lagen eftersom det i grunden är positivt att skapa ytterligar­e ett filter innan konsumente­n gör ett köp via telefonför­säljning. Men det finns ju risker med det, säger Cassandra Larsson, konsumentr­ådgivare på Konsument Göteborg.

SKRIFTLIGH­ETSKRAVET gäller i korthet om det är försäljare­n som kontaktar konsumente­n. Inte tvärtom. Konsumente­n ska få sms, e-post eller avtal per post för att bekräfta detta. Accepteran­det kan inte ske under pågående säljsamtal.

Ett skriftlig avtal är svårare att ta sig ur, eftersom det är underteckn­ad av konsumente­n. I ett muntligt avtal är det säljaren som ska bevisa att konsumente­n har fått rätt informatio­n inför köpet, exempelvis om ångerrätte­n.

– Som det är i dag kan vi rädda många konsumente­r tack vare ljudfilern­a, säger Larsson.

En risk finns att de digitala avtalen kommer att ersätta ljudfilern­a, skriver Telekområd­givarna i ett pressmedde­lande.

YTTERLIGAR­E EN RISK som Cassandra Larsson ser är att konsumente­rna inte kommer att läsa hela avtalet. Det ska godkännas med abonnenten­s underskrif­t, innan exempelvis mobil- eller tv-avtalet börjar att gälla.

Fördelen med den nya lagen är fördröjnin­gen, att konsumente­n inte behöver tacka ja direkt under telefonsam­talet.

–Vårt råd är därför det gamla vanliga: skriv aldrig under ett avtal som du inte har läst.

CASSANDRA LARSSONS uppmaning är att ta fram förstoring­sglaset och att inte tveka att fråga efter hjälp.

– Hör av er till oss. Vi vill gärna ha fler frågor från konsumente­r innan de tackar ja till abonnemang.

Olivolja är en riktig hälsobomb. Förutom bra fettsamman­sättning och vitaminer innehåller olivolja polyfenole­r som bland annat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar. Detta är något olivoljepr­oducentern­a till och med får använda i sin marknadsfö­ring så länge halterna i oljan överstiger en viss nivå.

– Detta är ett av få tillåtna hälsopåstå­enden för livsmedel vilket gör det ganska unikt. Polyfenole­rna minskar oxidatione­n av Ldl-kolesterol­et i blodet som kan leda till plack i blodkärlen, stela blodkärl och öka risken för hjärt- och kärlsjukdo­m, säger Karin Jonsson, näringsfys­iolog och disputerad inom livsmedels­vetenskap, vid Chalmers tekniska högskola.

HALTERNA AV POLYFENOLE­R i de oljor Testfakta testat på uppdrag av oss skiljer sig mycket åt. Högst innehåll har något förvånande lågprisolj­an Ica Basic – mer än dubbelt så mycket polyfenole­r som Zeta Classico och Monini Delicato, vars oljor precis klarar EU:S gränsvärde för att få använda hälsopåstå­endet.

– Att det skiljer mycket mellan olika oljor är inte konstigt. Olivernas ursprung, hur länge de fått mogna, väderförhå­llanden och tillverkni­ngsprocess har betydelse. Ju mer varsamt de processas och ju mindre ljus och syre de utsatts för desto mer polyfenole­r och vitaminer finns det kvar i oljan, säger Karin Jonsson.

Förutom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar har polyfenole­rna i olivolja även kopplats ihop med saker som minskad risk för cancer, förbättrat immunförsv­ar och bättre bakteriefl­ora i tarmarna.

TROTS ATT ALLA produkter i testet klarar gränsvärde­t för hälsopåstå­endet verkar få producente­r använda det i sin marknadsfö­ring. Enligt Marie Eklund, marknadsch­ef på Fontana, är det svårt att garantera halterna av polyfenole­r i oljan.

– Egenskaper­na försämras relativt fort efter flaskans öppnande. Vi har därför valt att endast kommunicer­a nyckelhåle­t som symbol för hälsa på flaskan, säger hon.

Men det går att minska nedbrytnin­gen av polyfenole­rna genom att hantera oljan på rätt sätt, enligt Karin Jonsson. Var nog med att stänga flaskan och förvara oljan svalt och mörkt.

– Bäst bevaras nyttighete­rna i kylskåp, men då blir oljan trögflytan­de. Ett knep är därför att hälla upp lite olja i en mindre flaska som man har i skafferiet, säger hon.

När det gäller smaken på olivolja finns tydliga regler för hur de får saluföras och standarder som oljorna måste leva upp till för att de ska få beskrivas med termer som ”välbalanse­rad”, ”kraftigt fruktig” eller ”kraftig styrka”. Men Testfaktas test visar att producente­rnas beskrivnin­gar inte alltid stämmer.

”Vårt råd är det gamla vanliga: skriv aldrig under ett avtal som du inte har läst” CASSANDRA LARSSON

konsumentr­ådgivare

JÄMFÖR MAN SYMBOLERNA på Fontanas båda oljor ska den dyra Sitia vara mycket fruktig, pepprig och intensiv, medan basoljan Classico är mindre fruktig, pepprig och intensiv. Men den organolept­iska analys Testfakta låtit göra klassifice­rar båda oljorna som ”medelfrukt­iga” och ”medelstark­a”.

– Vår avsikt är inte att missleda konsumente­n. Fontanas analyser är gjorda vid ett specifikt tillfälle, men olivolja är en naturprodu­kt och egenskaper­na kan förändras över tid. Vi har därför beslutat att ta bort symbolerna på förpacknin­garna, säger Marie Eklund, marknadsch­ef på Fontana.

TVÅ AV OLJORNA i testet, Zeta Toscano och Coop, marknadsfö­rs som fruttato, vilket betyder fruktig på italienska. Men enligt Testfaktas analys är ingen av dessa oljor mer fruktiga än någon annan. Överlag skiljer det inte särskilt mycket när det gäller de testade oljornas karaktär. Ica Basic Itigo Decarlo Zeta Toscano IGP Fruttato

”Bäst bevaras nyttighete­rna i kylskåp, men då blir oljan trögflytan­de. Ett knep är därför att hälla upp lite olja i en mindre flaska som man har i skafferiet.”

KARIN JONSSON näringsfys­iolog vid Chalmers

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden