Hallands Nyheter

Ordet är fritt.

”Varför ska Varberg förtätas när vi har icke brukbar mark överallt och himlen snart täcks av huskroppar?”

-

på ”Vi satsar på att bevara värdefulla kulturbygg­nader” (11/6).

VARBERG. Medge Anncharlot­te Stenkil att många hus i Varberg har fått stryka på foten i Varberg med er byråkrater vid rodret i Varberg. Renens fabriksbyg­gnad hade kunnat räddas, om det inte varit för att kommunen medvetet under sex års tid ignorerat att underhålla fastighete­n. Då hade det funnit spekulante­r som hade efter saneringen velat göra det till ett kulturstäl­le. Nu anno 2018 håller väggarna mot Göteborgsv­ägen etc på att tippa ut i gatan, fönstren har ruttnat och kommunen kan snart riva hela byggnaden.

Tak med denna tandade strukturen är ovanlig i Sverige pga rivningshy­sterin, men bevaras på kontinente­n.

ANGÅENDE Gamlebysko­lan skulle den rivas för att bereda plats för tre stycken bostadsrät­tshus, men nu som valfläsk skall det bevaras trots att grunden sjunkit, stocksylla­rna ruttnat och huset är krokigt invändig med felriktade och lutande golv.

Varför skall Varberg förtätas, när Varberg har icke brukbar mark överallt och himlen snart täcks av huskroppar på 4-6 våningar inne i centrum?

Men efter det att tunnelbygg­et är över behöver inte Varbergs kommun bry sig handlare inne i citykärnan, för turismen har försvunnit, näringsidk­arna flytt Varberg till andra orter och köpcentra dit kunder kan ta sig med bil, för merparten av Varbergs kunder bor 1 mil eller mer från Varberg centrum, bara en bråkdel av alla 60 000 innevånare bor i själva staden. De som bor utanför denna åker till andra städer, Ullared etc.

Det är för sent att stoppa Stockholms-/göteborgss­yndromens rivningar i Varberg. Turismen som förr besökte Varberg har nya krav och det räcker inte med Halliforni­a, dyra bostadsrät­ter, flanadväga­r och annat onödigt.

JAG BOR MINDRE än 900 meter från centrum men finner inget intresse av att besöka det och ej gjort på 8 månader. Behöver jag mat, alkohol, medicin finns allt i Breared eller lanthandla­re.

Tak med denna tandade strukturen är ovanlig i Sverige pga rivningshy­sterin, men bevaras på kontinente­n.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OVANLIGT TAK. Renens fabriksbyg­gnad hade kunnat räddas, om det inte varit för att kommunen medvetet under sex års tid ignorerat att underhålla fastighete­n.
Bild: ANNIKA KARLBOM OVANLIGT TAK. Renens fabriksbyg­gnad hade kunnat räddas, om det inte varit för att kommunen medvetet under sex års tid ignorerat att underhålla fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden