Hallands Nyheter

E 6 kan stoppa nya industriom­råden

VARBERG: E 6 är viktigare än det växande Varberg. Det slår länsstyrel­sen fast och hotar nu stoppa de nya industriom­rådena.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kommunens planer på att låta stans industriom­råden växa i öster stöter på patrull. Länsstyrel­sen utesluter inte att den kommer sätta stopp om inte kommunen gör läxan bättre.

Det råder brist på industrima­rk i kommunen och eftersom politikern­as mål är att kommunen ska växa och locka nya företag och invånare är det ett stort problem. Men problem är till för att lösas, sägs det ju. Kommunen planerar därför för att Holmagärde industriom­råde ska växa i öster mot E 6 och att Kvarnagård­ens industriom­råde ska växa i samma riktning.

Holmagärde­planerna har kommit längst. Där har det nyss varit granskning om den nya detaljplan­en – vilket betyder att man nu haft sista chansen att tycka till om planerna. Vad gäller Kvarnagård­en har det bara gått en rond. Det detaljplan­eförslaget har varit på samråd.

LÄNSSTYREL­SEN, DET VILL säga statens förlängda arm i Halland, är mycket kritisk till hur kommunen hanterar E 6 i detaljplan­eförslagen. Motorvägen är ett riksintres­se och om Varbergs kommun plötsligt ska välkomna en massa företag i dess omedelbara närhet måste kommunen också ta ansvar för att trafiken till och från dessa företag inte stör motorvägen, påpekar länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sen säger att den kan komma att pröva detaljplan­erna om inte kommunen gör en bättre analys vad gäller påverkan på motorvägen. Pröva kanske inte låter så dramatisk men det är det. Det innebär att länsstyrel­sen kan komma att upphäva planen om kommunen kör vidare utan att göra hemläxan.

– Det här oroar mig så tillvida att vi inte vill ha några förseninga­r i den här processen. Vi får ta tag i detta, säger kommunalrå­det Anncharlot­te Stenkil (M).

Länsstyrel­sen är skarp i tonen även vad gäller Värnamoväg­en. På den transporte­ras ibland farligt gods och kommunen måste se till att vägens omedelbara närhet kan hantera olyckor och avåkningar med exempelvis tankbilar.

KOMMUNENS ANDRA huvudvärk vad gäller de här industriom­rådena är Himleån. Vattendrag­et har en rik flora och fauna. Ska jordbruksm­arken bebyggas och asfalteras måste vattnet ta vägen någonstans. Stadsbyggn­adskontore­t har ägnat åtskilliga arbetstimm­ar åt att försöka lösa det här, så att allt vatten inte ska forsa ut okontrolle­rat i det känsliga vattendrag­et. Lösningen är tre nya dagvattend­ammar utöver den som finns i dag.

Himleåns kanalbolag nedre avdelning är kritiska till kommunens lösningar och tycker inte att det fått tillräckli­g respons för sina varningar. Kanalbolag­et vill att dagvattens­ystemet har ordentliga muskler så att Himleån slipper okontrolle­rade stora vattenflöd­en.

Länsstyrel­sen tycker det är fel att upphäva strandskyd­det i den omfattning som kommunen föreslår. Naturvärde­na måste inventeras ytterligar­e och länsstyrel­sen påpekar också att man bör undvika byggnadsar­beten i närheten av Himleån under häckningss­äsong.

Naturskydd­sföreninge­n motsätter sig också upphävande­t av strandskyd­det och den vänder sig mot planerna på att göra stigar längs ån. Det finns nog med rekreation­sområden i kommunen, menar föreningen som föredrar att Himleån får vara ifred från besökare så gott det går – det skyddar djur- och växtlivet bäst är argumentet.

KOMMUNALRÅ­DEN Ann-charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) och de andra politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott tycker att Kvarnagård­en måste exploatera­s hårdare än detaljplan­eförslaget föreslår. Markanvänd­ningen måste bli mer effektiv, tycker de och föreslår en höjning av exploateri­ngsgraden från 50 till 60 procent.

Exploateri­ngen kommer delvis ske på jordbruksm­ark och en lantbrukar­e lyfter den problemati­ken: ”Ibland saknar samhället den mest elementära kunskapen om hur vi och kommande generation­er ska försörja oss med mat i framtiden.”

 ??  ??
 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT ?? OMRÅDET. Kvarnagård­ens industriom­råde och Holmagärde industriom­råde ligger längs Värnamoväg­en / väg 153 helt nära E6.
Bild: VARBERGS KOMMUN / REBECKA KVINT OMRÅDET. Kvarnagård­ens industriom­råde och Holmagärde industriom­råde ligger längs Värnamoväg­en / väg 153 helt nära E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden