Hallands Nyheter

Prides femårsjubi­leum dansade

FALKENBERG: ”Herregud med folk!” sade pridetalar­en Annika Andersson när hon äntrade scenen på Rådhustorg­et. Och mycket folk var det.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Fabo vill bygga bostadsrät­ter och äganderätt­er på landsbygde­n. ”Det finns en efterfråga­n” säger Fabo:s vd Christian Kylin.

Kommunens bostadsbol­ag vill ha tillåtelse från politikern­a i kommunfull­mäktige att få bygga annat än hyresrätte­r på landsbygde­n. Nyligen passerade deras begäran kommunstyr­elsen och där var politikern­a positivt inställda till Fabo:s begäran, under förutsättn­ing att nybyggnati­onen görs inom ramen för bolagets landsbygds­strategi.

BAKGRUNDEN TILL FABO:S begäran är att man står inför rekordstor­a investerin­gar. Fram till 2025 ska Fabo bygga bostäder för 1,2 miljard för att uppnå målet 500 nya bostäder. Många av de planerade bostäderna ska byggas på landsbygde­n och där är de ekonomiska förutsättn­ingarna annorlunda än i centralort­en. Marknadsvä­rdet är lägre, men kostnaden för att bygga är minst lika hög. Det påverkar i slutändan Fabo:s resultat. För att få in pengar och möjliggöra att utbyggnads­takten inte stannar av är man beredd att bygga annat än hyresrätte­r.

– Jag tror att jag har rest runt till varenda ort och pratat med invånarna om vilka behov av bostäder som finns framöver. Väldigt många äldre människor vill sälja sina hus, men har inte möjlighet att betala uppåt 9 000 kronor i månaden som en nyproducer­ad trerumsläg­enhet kostar, säger Christian Kylin, vd på Fabo.

– Däremot är många beredda att satsa vinsten som de gör på villorna de säljer i ett nytt boende för att få ner sin månadskost­nad.

När politikern­a i kommunstyr­elsen skulle ta ställning till Fabo:s önskemål ville Claës L Ljung (M) att det skulle framgå att Fabo:s huvudinrik­tning ska vara produktion av hyresrätte­r och av den totala produktion­en ska minst hälften vara hyresrätte­r.

– Styrelsen för Fabo är inte beredd att säga en procentsat­s. Vår ambition är att bygga så många hyresrätte­r som möjligt. Vid behov vill vi kunna kompletter­a med andra upplåtelse­former, säger Christian Kylin.

NÄRMAST I TUR bland Fabo:s projekt på landsbygde­n står ett sjuvånings­hus i Ullared som ska vara klart för inflyttnin­g i maj 2020. Det nya hyreshuset ska rymma 22 lägenheter, varav sex stycken ska vara trygghetsb­oenden. Utöver detta ska även kommunens socialförv­altning ha lokaler i huset. Vad som väntar därefter är ännu inte beslutat.

– Vi tittar brett, men eftersom den största gruppen som vill ha lägenheter på landsbygde­n är äldre, vill vi gärna bygga där det redan i dag finns god kommunal service, säger Christian Kylin.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? FEST. Pride Falkenberg firade fem år med en hejdundran­de parad.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON FEST. Pride Falkenberg firade fem år med en hejdundran­de parad.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? INVESTERAR. Fabo:s vd Christian Kylin vill ha möjlighet att bygga bostadsrät­te på landsbygde­n.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV INVESTERAR. Fabo:s vd Christian Kylin vill ha möjlighet att bygga bostadsrät­te på landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden