Hallands Nyheter

Samarbete ger miljövinst­er

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Ett utbyte mellan Varberg Energi och Vivab gör att produktion­en av fjärrvärme ökar. – Äntligen är vi i gång med det här samarbetet, säger Karin Hallström på Varberg Energi.

Hälften av det överskott av rötgas som har producerat­s vid Getteröver­ket har gått till spillo. Men nu är det slut med det. Varberg Energi och Vivab gör en gemensam satsning på en ny biogaspann­a. Nu återvinns all rötgas som i slutändan blir fjärrvärme.

– Vi är grannar men har inte haft något samarbete innan. Men nu är det i gång och vi har ett utbyte av varandra. De levererar rötgas till oss och vi levererar fjärrvärme tillbaka, säger Karin Hallström, affärsområ­deschef Energi, Varberg Energi AB.

Det har varit tal om ett samarbete mellan bolagen sedan 2007 och efter ett moderniser­ingsarbete av rötningska­mrarna togs biogaspann­an i bruk i maj i år. Den fjärrvärme som produceras räcker till att årligen värma upp 450 nybyggda villor. Kommer konsumente­rna att märka av någon prisändrin­g i samband med att produktion­en ökar?

– Ingen prisändrin­g är planerad i dagsläget. Ökningen är fortfarand­e en liten, men viktig, del i vår produktion som grundas i restvärme från Södra Cell. Miljömässi­gt är den här lösningen bra, säger Karin Hallström.

I nuläget har Varberg Energi inga planer på att utöka produktion­en av fjärrvärme ännu mer. Även om efterfråga­n växer, speciellt ökar den i samband med etablering av nybyggda lägenheter.

– Vi behöver ingen större produktion eftersom vårt bas- och reservlage­r är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden