Hallands Nyheter

Ris och ros för bygge vid skola

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

En förtätning av sämsta sort eller ett kalasbra förslag – meningarna går isär om de planerade ungdomsbos­täderna.

HN har nyligen rapportera­t om de planerade ungdomsbos­täderna på det som heter Kvarnliden 9 – den trekantiga parkerings­platsen mellan Rosenfreds­skolan och rivningsto­mten efter gamla Bois loppis. Den föreslagna detaljplan­en möter blandade reaktioner. Bland politikern­a i nämnderna är det mest tummen upp. Men det finns också kritiker.

Kultur- och fritidsnäm­nden godkänner förslaget med viss tveksamhet. Nämnden vill ha en bearbetnin­g så husens skala anpassas mer till omgivninge­n. Ledamoten Pierre Ringborg (-) sa nej till hela förslaget men han fick bara stöd av Anna Vifalk (SD). Ringborg tycker de föreslagna husen, på runt sex våningar, är för stora och för höga.

Kulturmilj­ö Halland tycker också att husen är för höga och att bebyggelse­n hotar Rosenfreds­skolans status som landmärke.

Även grannar i området tror att det föreslagna bygget kommer detroniser­a Rosenfreds­skolan. De oroas för att bygget ska skada deras gamla hus och de slår också larm om parkerings­platserna. Södra vägen ska enligt förslaget byggas om och med tanke på att det bara ska byggas ett fåtal parkerings­platser till de nya husen befarar grannarna parkerings­kaos, inte minst på onsdagar då många torghandla­re parkerar i området. Detta lär skynda på torghandla­rnas flykt från Varberg, varnar grannarna.

En av grannarna tycker att den föreslagna bebyggelse­n bryter på tok för mycket mot närområdet. Högst två våningar är lämpligt, anser grannen. ”Rent generellt är jag också mycket förundrad över att man aldrig tycks ta hänsyn till medborgarn­as åsikter i den horribla förtätning som pågår”, skriver grannen.

Som HN berättat tidigare är Skanska, som ska bygga upp till sex våningar på rivningsto­mten tvärs över Östra Långgatan, kritiska till höjden på de planerade husen.

Länsstyrel­sen är sena med sitt yttrande och har fått anstånd med att lämna in det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden