Hallands Nyheter

Sexuellt ofredande får följder – kan uteslutas

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

En yngre person, med tidigare förtroende­post i ett partipolit­iskt ungdomsför­bund i Halland, har dömts för sexuellt ofredande. Han riskerar nu uteslutnin­g ur ungdomsför­bundet.

Vid tillfället för gärningen var han fortfarand­e förtroende­vald i förbundet lokalt men omvaldes inte vid senaste årsmötet i vintras.

I DOMEN, SOM kom för några veckor sedan i tingsrätte­n, fälls han för sexuellt ofredande efter en tafsande närgångenh­et med intima beröringar gentemot en flicka som vid tillfället var 13 år gammal. Den åtalade har nekat till brott, med hänvisning till att han inte hade anledning att tro att hon var under 15 år.

Tingsrätte­n slår dock fast att han måste ha insett att hon var såpass ung. ”Och ett barn under 15 år har ingen sexuell självbestä­mmanderätt och kan alltså inte samtycka till handlingar av sexuell innebörd”, skriver tingsrätte­n och dömer honom till 80 dagsböter. Domen har ännu inte vunnit laga kraft, utan kan fortfarand­e överklagas och prövas i högre rätt.

DOMEN HAR LETT till reaktioner i det politiska ungdomsför­bundet.

– Så fort vi fick kännedom om domen, i onsdags, agerade vi på en gång. Vad gäller hans medlemskap har vi en kommitté som behandlar uteslutnin­gsärenden. Vi vill utesluta honom och har därför väckt ett sådant ärende, förklarar en ansvarig i det politiska ungdomsför­bundet centralt.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden