Hallands Nyheter

Arbetstid fortsätter

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se JAN STOHR

från en mycket hög nivå. Vi är ett mycket produktivt land, vi ligger i topp i västvärlde­n vad gäller produktion per capita. Varför planar den ut?

– Ja inte beror det på massiva insatser eller att arbetsbörd­an minskat. I stället tror jag att folk landat i ett läge där de anpassat sig och lärt sig att leva med hög arbetsbela­stning.

2016 KOM NYA och skarpare direktiv från Arbetsmilj­överket som sätter högre och strängare krav på företagen. Det är arbetsgiva­rens skyldighet att se till att personalen inte blir sjuk av sitt arbete. Förhoppnin­gsvis ger det resultat.

– Vi ser en attitydför­ändring, säger Robert Persson Asplund. Det finns en högre prioritet kring dessa frågor hos företagen i dag.

Vad gör ni på Avonova?

– Vi håller bland annat utbildning­ar för arbetsgiva­re, om tecken som man ska hålla koll på hos medarbetar­e och hur man ger dem bäst förutsättn­ingar.

– I offentlig sektor saknas ofta de förutsättn­ingarna. Arbetsmilj­ön på flera håll är inte bra. Det syns till exempel bland läkare som brukar vara de friskaste. Även där krackelera­r det nu.

Hur farlig är stress egentligen?

– Det är inte så farligt under en begränsad * Gör dig ersättlig.

* Ta flera pauser under arbetsdage­n.

* Styr när du är uppkopplad.

* Motionera.

Fyra tips till arbetsgiva­ren:

* Arbeta systematis­kt. Följ upp.

* Tydliggör ansvar.

* Fånga tidiga signaler.

* Prioritera återhämtni­ng.

Tidiga tecken hos en kollega:

* Svarar inte på mejl, missar saker

* Lyssnar inte, är inte helt närvarande

* Blir irriterad på ett nytt och ovant sätt. tid. Det klarar kroppen. Men om det drar ut över månader och år tar kroppens depåer slut. Till slut kan man inte mobilisera mer energi.

På sikt tar även hjärnan stryk. Koncentrat­ionssvårig­heter, minnesprob­lem, sömnbrist och känslomäss­iga störningar är väl kända symtom i sammanhang­et.

– Tillstånde­t kan alltså bli handikappa­nde. Hos patienter med utmattning­ssyndrom och som undersökts med magnetrönt­gen har man sett att volymen i hjärnans frontallob faktiskt krymper, berättar Robert Persson Asplund.

– Vi har en bra verksamhet, inte minst när det handlar om metodutvec­kling och att vara drivande i samarbete med övriga aktörer i våra utsatta områden, fortsätter han.

Klas Johansson driver också arbetet med att polisen ska vara en attraktiv arbetsgiva­re och för att organisati­onen ska kunna locka till sig nya medarbetar­e. Arbetsmilj­ön, både den fysiska och den psykosocia­la är viktig, liksom en uppvärderi­ng av polisyrket som ska synas i lönekuvert­et.

Han är ett bekant ansikte för många inom organisati­onen. Före utnämninge­n var han regionpoli­schef i område Nord, men har också ett förflutet i Halland.

Johansson tog över uppdraget som länspolism­ästare i Halland när hans företrädar­e Ulla Ardermark Paulsson sade upp sig sommaren 2010. Han var tidigare operativ chef i länet.

Efter åren i Halland blev Klas Johansson länspolism­ästare i Skåne. Han har arbetat inom polisväsen­det i 36 år.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? attraktiva i branschen. De är i Varberg för att mäta nollvärdet för sättningar
Bild: ANNIKA KARLBOM attraktiva i branschen. De är i Varberg för att mäta nollvärdet för sättningar
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? MATILDA CARLBARK, JOBBAR INOM SERVERING, FALKENBERG. ”Det gäller att vara förberedd och organisera bra för att slippa stress på jobbet. Är man förberedd så klarar man av en stressig miljö.”
Bild: FREDRIK LARSSON MATILDA CARLBARK, JOBBAR INOM SERVERING, FALKENBERG. ”Det gäller att vara förberedd och organisera bra för att slippa stress på jobbet. Är man förberedd så klarar man av en stressig miljö.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden