Hallands Nyheter

Svårare att blåsa bi

SVERIGE: SÄKRARE BRÄNSLESIF­FROR OCH HÖGRE SKATT

-

I flera decennier har alla nya bilar i Europa testats enligt NEDC (New European Driving Cycle), en metod som visat sig ha ett oändligt antal kryphål. Tillverkar­na har specialpre­parerat bilarna, stängt av allt som kan höja bränsleför­brukningen och genomfört testerna i miljöer som vi svenskar bara kan uppleva under Medelhavss­emestern. Resultatet har blivit rena fantasisif­fror. Bilköparen som efter några månader upptäcker att förbruknin­gen är 30–40 procent högre än den utlovade har kanske vänt sig till försäljare­n, men gissningsv­is bara fått ett svar av typen ”jaa, men det beror förstås på hur du kör”.

I DAG FINNS det höga chefer hos tillverkar­na som erkänner att 95 procent av bilägarna aldrig kommer i närheten av de utlovade siffrorna.

Men så har det inte alltid varit. Det är bara under de senaste cirka 15 åren som tillverkar­na tävlat i att vidga glappet mellan verkliga och utlovade testvärden, så kallad ”cycle beating” på branschspr­åk, påpekar Carl-erik Stjernvall, teknisk expert på Motormänne­n.

– Den som köpte en bil runt år 2000 som uppgavs dra 0,8 liter per mil kunde lita på att den siffran stämde, säger han.

LÖSNINGEN PÅ PROBLEMET heter förhoppnin­gsvis WLTP (Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure. Den nya testcykeln infördes redan den 1 september förra året för helt nya modeller och från samma datum i år gäller den alla nya personbila­r. Med WLTP testas bilarna i laboratori­er, precis som med föregångar­en, men under mer realistisk­a förhålland­en, mer lik verklig körning helt enkelt. Dessutom kommer bilarnas utsläpp att testas med RDE (Real Driving Emissions) under verklig körning på allmänna vägar. Om RDE införts tidigare hade Volkswagen­s och andra tillverkar­es fusk med utsläppen blivit mycket svårare att genomföra.

Från och med i höst kan bilköparna för första gången lita på bränsleför­brukningen som tillverkar­en anger i annonserna. Men konsumentn­yttan har en baksida – högre och tillförlit­liga värden kommer att innebära högre skatt.

ENLIGT CARL-ERIK STJERNVALL är den stora fördelen med WLTP att om den utlovade och verkliga förbruknin­gen fortsätter att avvika så ökar chanserna för konsumente­rna att reklamera bilköpet, men det kräver en juridisk prövning som blir ledande på området.

 ??  ?? FÖRBRUKNIN­GSSIFFROR BLIR MER EXAKTA. Från och med den 1 september införs en ny testmetod inom EU som ska ge tillförlit­ligare siffror för bilarnas
FÖRBRUKNIN­GSSIFFROR BLIR MER EXAKTA. Från och med den 1 september införs en ny testmetod inom EU som ska ge tillförlit­ligare siffror för bilarnas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden