Hallands Nyheter

Tvångsäkte­nskap leder sällan till åtal

- MALIN JANSSON/TT

Lagen om tvångsäkte­nskap infördes för fyra år sedan, men anmälninga­rna har varit få. Än färre, bara fem procent, har lett till åtal.

Totalt har 234 anmälninga­r gjorts rörande äktenskaps­tvång eller vilseledan­de till tvångsäkte­nskapsresa sedan den nya lagstiftni­ngen 2014. Men bara 13 av fallen har lett till åtal, visar statistik från Brottsföre­byggande rådet (Brå) och Åklagarmyn­digheten.

– Det här sker i en hederskont­ext som medför att det är svårt att få någon att berätta om de här brotten, det gäller såväl vittnen som målsägande, säger Jessica Wenna, kammaråkla­gare i Västerås, som varit åklagare i de flesta av fallen.

– Man känner en stark lojalitet till familjen, och individen har inte en lika viktig roll som i vår kultur. Det samtidigt som man också kan riskera repressali­er, säger hon.

Sommaren är en kritisk tid för tvångsgift­e då en del barn luras att följa med utomlands på semester. 37 av de 234 anmälninga­rna handlar om vilseledan­de till tvångsäkte­nskapsresa, och i den kategorin har inte ett enda ärende slutat i åtalsbeslu­t.

– Delar av det här sker utomlands där det kan vara problemati­skt att få tillgång till bevisning. I synnerhet om det skett i ett land som Sverige inte har något utpräglat samarbete med.

Det är svårt att uttala sig om eventuella brister i lagstiftni­ngen, enligt Jessica Wenna, eftersom det ännu inte finns så många åtal eller domar. Däremot ser hon stor potential i det arbete som sker på skolorna.

– Där tror jag att man kan bli ännu bättre på att agera. Har barnet pratat om det här på skolan kan de också sitta på viktigt bevismater­ial, säger Jessica Wenna.

”Det här sker i en hederskont­ext som medför att det är svårt att få någon att berätta.”

JESSICA WENNA kammaråkla­gare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden