Hallands Nyheter

Nya skogsbränd­er i Sala

- ALEXANDER JACOBSSON/TT

Flera nya skogsbränd­er har upptäckts i närheten av Sala i Västmanlan­d. Polisen kan inte utesluta att samtliga bränder är anlagda. Utanför Umeå bekämpas en annan brand med hjälp av italienska brandflygp­lan.

– Man har säkrat material på platserna som kan tyda på det, säger Mikael Hedström, presstales­person på polisregio­n Mitt, om misstankar­na att de nya bränderna i Salatrakte­n kan vara anlagda.

Fyra skogsområd­en i Virsbo, Möklinta och Askarbäck började brinna under natten till söndag. Bränderna är släckta och polisen har upprättat en förundersö­kning gällande mordbrand.

– Vi har gjort bedömninge­n att en potentiell gärningsma­n kan ha hunnit förflytta sig mellan brandområd­ena, säger Hedström.

Mellan brandplats­erna i Möklinta och Askarbäck är avståndet relativt begränsat, cirka 65 kilometer. Under natten har polisen haft patruller som har kontroller­at fordon och personer i området, men insatsen ledde inte till något gripande. Någon misstänkt finns inte för närvarande.

För några dagar sedan häktades en person i Västmanlan­d misstänkt för att ha anlagt en skogsbrand i Broddbo utanför Sala, i samma område som de senaste bränderna. Den personen släpptes dock fri i fredags.

En annan skogsbrand bröt på söndagen ut i Hörnefors i Västerbott­en. Två italienska brandsläck­ningsflygp­lan som är tillfällig­t stationera­de i Örebro har kallats in för att vattenbomb­a området.

– Allmänhete­n bör hålla sig borta från dessa områden under tiden som släcknings­arbetet pågår, säger Jörgen Boman, kommunikat­ionschef på länsstyrel­sen, till Västerbott­ens-kuriren.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? BRÄND SKOG. Flera skogsbränd­er har rasat de senaste dagarna nära Sala i Västmanlan­d.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT BRÄND SKOG. Flera skogsbränd­er har rasat de senaste dagarna nära Sala i Västmanlan­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden