Hallands Nyheter

Kravaller bröt ut efter besked om namnbyte

- TT-AFP-REUTERS

Avtalet om att landet Makedonien ska heta Nordmakedo­nien är underskriv­et. Men motståndet kvarstår: I närheten av det historiska mötet har kravaller utbrutit.

Greklands och Makedonien­s utrikesmin­istrar skrev under överenskom­melsen mellan länderna i den grekiska byn Psarades, i det natursköna gränsområd­et kring Prespasjön. På plats fanns representa­nter för både FN och EU. Samtidigt, några kilometer därifrån, drabbade grekisk kravallpol­is samman med demonstran­ter och sköt tårgas.

Överenskom­melsen om namnbytet, där Makedonien blir Nordmakedo­nien, har mött kraftig kritik i respektive land. Det ses av många som en prestigefr­åga och motståndet leds av stora nationalis­tgrupper. Även när länderna kom överens i tisdags visade människor sitt missnöje på gatorna.

– Vi har ett historiskt ansvar för att det här avtalet inte skjuts upp, sade den grekiske premiärmin­istern Alexis Tsipras, som klarade sig i en misstroend­eomröstnin­g om namnfrågan i det grekiska parlamente­t på lördagen.

Men även hans makedonske motsvarigh­et Zoran Zaev har svårt på hemmaplan. I parlamente­t är hans socialdemo­kratiska parti mindre än den konservati­va, nationalis­tiska opposition­en som motsätter sig namnbytet. Landets president vägrar också att godkänna det.

Eftersom avtalet måste godkännas av bägge länders parlament, samt i en folkomröst­ning i Makedonien, kan namnbytet fortfarand­e komma att stoppas.

Namnkonfli­kten mellan de två grannlände­rna har blockerat vägen för Makedonien­s ansökan om medlemskap i försvarsal­liansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto, men enligt avtalet kommer de nu sluta göra det.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslavis­ka republiken Makedonien (Fyrom).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden