Hallands Nyheter

”Vi har levt på

-

Fredagslug­net har sänkt sig över den palmkantad­e cornichen i Jidda. Måsar cirkulerar över fiskespön som lutats mot staketen intill vattnet – men annars är det glest bland flanörerna i förmiddags­hettan. En kiosk säljer bönemattor och popcorn, men än så länge är det ingen som köar.

Hand Abdullah har slagit följe med sin syster och passar på att njuta av svalkan som drar in från Röda havet innan fredagsbön­en. De kom hit i taxi, men framöver drömmer Abdullah om att gå på körskola.

– Jag har aldrig kört bil. Jag hoppas att jag ska få chans att göra det, men min man säger nej. Han är rädd för att jag ska råka ut för en olycka, säger hon till TT:S utsända.

kvinnor i det konservati­va kungariket är en ständig källa till kritik, bland annat på grund av att de behöver en manlig så kallad förmyndare för vissa beslut. Att en rad aktivister som kämpat för kvinnors rätt att köra bil har gripits kort innan det att förbudet hävs den 24 juni grumlar bilden ytterligar­e.

Men Abdullah säger att hon har det bra och att hon tror att det kommer att bli ännu bättre i och med de reformer som har aviserats av kronprins Mohammed bin Salman, som har lett till att vissa restriktio­ner kring kvinnors liv har lättat. Förändring­arna drivs främst av ekonomiska incitament, ledarskape­t har förstått att det inte längre går att förlita sig på enbart oljeinkoms­ter.

– Jag älskar kronprinse­n! Jag har inte några större problem, men framtiden ser mycket ljusare ut för kvinnor tack vare honom. Men jag vill inte jobba. Det är skönt att vara hemma och sova.

MOHAMMED BIN SALMAN har antytt att kvinnor inte längre ska behöva klä sig i svart fotsid abaya, så länge de klär sig ”anständigt och respektful­lt”. Abdullah ger dock inte mycket för hans tankar om hennes klädsel. Hon drar ner niqaben och pekar på sitt ansikte:

– Du ser, det är inget problem. Att jag täcker mig handlar bara om något som är mellan mig och min gud.

 ??  ?? INGEN KÖRNING. ”Min man vill inte att jag ska köra bil, men det kommer inte att vara några problem om min dotter vill ta körkort”, säger Hand Abdullah i Jidda.
INGEN KÖRNING. ”Min man vill inte att jag ska köra bil, men det kommer inte att vara några problem om min dotter vill ta körkort”, säger Hand Abdullah i Jidda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden