Hallands Nyheter

Nytt självmords­dåd i Jalalabad

- TT-REUTERS-AFP

Minst 18 personer har dödats och omkring 50 har skadats efter att en självmords­bombare sprängt sig själv till döds i staden Jalalabad i Afghanista­n under söndagen. Innan attentatet meddelade talibanern­a att de inte längre tänkte upprätthål­la den vapenvila som rått under de senaste dagarna.

Självmords­bombaren detonerade sin sprängladd­ning utanför guvernören­s kontor i Jalalabad, som ligger i den östra delen av landet. Ännu har ingen sagt sig stå bakom attentatet. I ett självmords­attentat som begicks under lördagen, i närheten av samma stad, dödades 36 personer och 65 skadades. Terrorgrup­pen Islamiska staten (IS) har tagit på sig det dådet.

Söndagens självmords­attentat inträffade kort efter det att talibanern­a i Afghanista­n förklarat att de inte hade för avsikt att förlänga vapenvilan, utan i stället avser återuppta sina strider mot regeringss­idan.

De senaste dagarna har en vapenvila rått mellan talibanrör­elsen och militären för att hedra slutet på den muslimska högtiden id al-fitr.

”Eldupphöre­t slutar i kväll och våra militära operatione­r återupptas. Vi har inga intentione­r att förlänga eldupphöre­t, inshallah”, skriver talibanern­as talesperso­n Zabihullah Mujahid i ett meddelande till nyhetsbyrå­n AFP.

Beskedet kommer dagen efter att Afghanista­ns president Ashraf Ghani meddelat att regeringen­s vapenvila mot talibanern­a skulle förlängas. Han bad då också talibanern­a att göra detsamma, något de alltså inte är beredda att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden