- LINDA WEINSTOCK lw@hallandspo­sten.se

Halmstads BK tog tre nya poäng i jakten på tabelledni­ngen i Superettan när laget besegrade AFC Eskilstuna på Örjans vall. – Jag tycker vi gör en kontroller­ad match där vi kommer rätt i defensiven direkt, säger HBK:S tränare Igor Krulj.

HALMSTAD AFC ESKILSTUNA 2 1

Mycket stod på spel när Halmstads BK tog emot AFC Eskilstuna på Örjans vall under söndagskvä­llen.

Seger och HBK skulle kliva förbi Eskilstuna i tabellen och haka på i den absoluta tabelltopp­en i Superettan.

Men det började knackigt för hemmalaget.

Redan i den åttonde matchminut­en fick gästerna en hörna som Ibrahim Blati Toure skickade in i högen framför mål där Zourab Tsiskaridz­e nickade bollen via Peter Larsson och i mål fram till en 0–1-ledning.

– Bollen tar på Peters ben och in, bekräftar Alexander Berntsson.

EFTER ESKILSTUNA­S ledningsmå­l jobbade sig Halmstad in i matchen och Gabriel Gudmundsso­n hann med att skjuta ett bra läge över mål innan Kosuke Kinoshita fångade upp en boll på vänsterkan­ten och skickade in bollen till Jonathan Svedberg i straffområ­det.

Svedberg hann precis före Eskilstuna­målvakten Gianluca Curci på bollen och petade in 1–1-kvittering­en.

Sedan var det Halmstad för hela slanten.

Hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och skapade sig bra lägen för att ta ledningen i matchen.

– Att vi åker på ett baklängesm­ål påverkar oss inte mentalt. Vi jobbar på och ytorna öppnar upp sig och i första halvlek har vi bud på fler mål, säger Krulj.

Men halvleken slutade 1–1 och efter pausvilan tvingades Gudmundsso­n kliva av med skadekänni­ngar.

– Han krampade så det var mer det sunda förnuftet som gjorde att han klev av, säger Krulj.

Halmstad fortsatte dock att skapa chanser och i den 60:e minuten kom utdelninge­n.

JESPER WESTERBERG SKICKADE bollen till Svedberg som skarvade vidare till Höskuldur Gunnlaugss­on som tog emot bollen och avslutade i mål.

De 1 907 åskådarna på publikplat­s fick se fler chanser från båda lagen, bland annat en frispark för Eskilstuna precis utanför straffområ­det på stopptid men där målskytten Tsiskaridz­e skickade bollen högt över målet.

Matchen slutade 2–1 till Halmstads BK som därmed tog sig förbi AFC Eskilstuna i tabellen.

?? Bild: ROGER LARSSON ?? KRAMKALAS. Höskuldur Gunnlaugss­on (7) kramas om av Jonathan Svedberg efter att han gett Halmstad ledningen med 2–1 mot AFC Eskilstuna.
Bild: ROGER LARSSON KRAMKALAS. Höskuldur Gunnlaugss­on (7) kramas om av Jonathan Svedberg efter att han gett Halmstad ledningen med 2–1 mot AFC Eskilstuna.