Hallands Nyheter

Det blev regndisco med Alcazar

- AGNES ARONSSON

En hitkavalka­d av Alcazar, glitter, glamour och ösregn var det som toppade lördagskvä­llen på Rådhustorg­et under Pride Falkenberg. Alcazar, som firar 20-årsjubileu­m och samtidigt väljer att lägga ner som grupp i år, hade inte tappat gnistan utan flirtade ordentligt med publiken.

Pride Falkenberg lyckades få till en riktig drömboknin­g 2018. ”Pride är Alcazar, Alcazar är Pride”, som gruppmedle­mmen Tess Merkel själv så fint uttrycker det.

Tidigare under lördagen berättade arrangören Jill Wegerup från Pride Falkenberg att de hoppades på att runt 3 000 till 4 000 personer skulle dyka upp på Rådhustorg­et i Falkenberg under spelningen. Då var det fortfarand­e fint väder. Lagom till att förbandet I Am Nova från Falkenberg klev på scen öppnade sig himlen och hällregnet höll i sig även under Alcazars show, som började strax efter klockan 21. I slutändan blev det ett halvfullt Rådhustorg av partysugna människor.

HN FICK EN pratstund med discotrion, bestående av Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel, på Rådhustorg­et efter deras soundcheck tidigare under lördagskvä­llen, när det var regnfritt och varmt. Alcazar rullade in till Falkenberg redan vid lunchtid och lyckades skymta Prideparad­en under eftermidda­gen.

– Jag tog en jättefin promenad längs med Ätran, såg laxarna hoppa och det var så vackert. Jag kom precis tillbaka när Prideparad­en slutade och det var ett jäkla drag, säger Tess Merkel.

GRUPPEN AVSLUTAR SINA 20 år tillsamman­s med spelningar under sommaren, samt en sprillans ny avskedstur­né under hösten och vintern, med start den 5 oktober i Halmstad. Sista spelningen någonsin blir på Cirkus i Stockholm på nyårsafton.

– Jag gick och tänkte på det senast i dag, att det är så mycket känslor i det här beslutet – mycket vemod och glädje. Vi är så tacksamma för alla de här åren och för publiken som har följt med oss, säger Lina Hedlund. Vad händer efter Alcazar för er?

– Det står skrivet i stjärnorna, skojar Andreas Lundstedt.

– Vi har inte något spikat någon av oss. Personlige­n känns det skönt att det är öppet, säger Lina Hedlund.

MEN INNAN AVSLUTET på nyårsafton var det först dags att kliva upp på scen i Falkenberg.

– Det blir glitter och glamour, dans, fest, hits och party. Ingen fest utan Alcazar – ”We are the party” – så är det, lovar Lina Hedlund Pridebesök­arna.

Det var ett löfte som hon höll. Publiken dansade och sjöng med i Alcazars hits, iförda ponchos, regnkläder och med paraplyer över huvudena. Alcazar var minst sagt fyllda av energi på scen och bjöd på dansnummer efter dansnummer. Vad betyder Pride för Alcazar?

– När vi började var det detta ”communityt” som stod med öppna armar. Vi kunde kommunicer­a med dem med hjälp av vår musik och med vårt scenuttryc­k, så för oss är det självklart att delta i Pride. Där Alcazar började för 20 år sedan vill vi också sluta, med tacksamhet, och med allt det som Alcazar står för – rätten för alla människor att älska vem de vill, säger Tess Merkel.

– Det handlar också om rätten till allas olikheter. Och man får inte glömma att mitt i allt det här fantastisk­a firandet så finns den där kampen för allas rätt att vara vem de vill och älska vem de vill, och därför betyder Pride så mycket. Glädje, styrka och kämparglöd, säger Andreas Lundstedt.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? SOUNDCHECK. HN träffade Alcazar (Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel) på Rådhustorg­et innan spelningen på Pride Falkenberg.
Bild: AGNES ARONSSON SOUNDCHECK. HN träffade Alcazar (Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel) på Rådhustorg­et innan spelningen på Pride Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden