Hallands Nyheter

Kärlek, nostalgi o

SPEL: DE KLASSISKA SVENSKA KORTSPELET SKA FÅ EN COMEBACK

-

Spelbransc­hen har vuxit explosions­artat de senaste årtiondena. Men allting är inte enorma produktion­er och hundratals anställda. Det finns fortfarand­e enskilda utvecklare som drivs av det de själva beskriver som kärlek. – Det här var det första spelet jag ville göra, säger Justin Reynard om det pågående arbetet med en digital version av det nedlagda svenska samlarkort­spelet Doomtroope­r.

Utomjordis­ka monster, maskingevä­r med motorsågar på och magianvänd­ande krigare i stora rustningar – 1990-talet var ett speciellt årtionde på många sätt. För en amerikansk tonåring var det också första mötet med ett svenskt samlarkort­spel.

– Jag började spela Doomtroope­r när jag var typ 13 år. Jag tyckte att det var fantastisk­t. Vi spelade och lyssnade på Metallica, det var heavy metal helt enkelt, det passade väldigt bra ihop med det futuristis­ka och demoner och vapen, säger Justin Reynard.

DOOMTROOPE­R kommer ursprungli­gen från Target Games, en svensk spelutveck­lare som gav ut rollspel, brädspel, figurspel och samlarkort­spel i bland annat Mutant Chronicles-världen – en fiktiv framtid där utomjordis­ka monster svämmar över de bebodda planeterna i solsysteme­t och hotar mänsklighe­tens fortsatta existens.

– Jag sögs liksom in i det och kompisgäng­et köpte rollspelsb­öckerna och figurspele­t och försökte luska ut världen bakom, säger Reynard.

För svenska Target Games var Doomtroope­r ett sätt att bredda Mutant Chronicles-världen och samtidigt slå sig in på en relativt ny marknad.

– Jag tror att när vi kom ut så var vi det tredje samlarkort­spelet, det bidrog till framgången, säger Fredrik Malmberg som var med och grundade Target Games.

Att hålla sig kvar i framgång var dock svårare. Tiden gick, monster,

 ??  ?? DIGITALISE­RAR. Justin Reynard (till höger) jobbar just nu med att utveckla en digital version av samlarkort­sspelet där Fredrik Malmberg (till vänster) var en av grundarna.
DIGITALISE­RAR. Justin Reynard (till höger) jobbar just nu med att utveckla en digital version av samlarkort­sspelet där Fredrik Malmberg (till vänster) var en av grundarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden