Hallands Nyheter

Ch rymdmonste­r

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Doomtroope­r som ursprungli­gen gavs ut av svenska Target Games på 1990-talet magi och motorsågar gav vika för realism inom spelvärlde­n och teknikutve­cklingen gjorde fysiska spelmöten sekundära, i stället gällde att mötas online. Intäkterna försvann. Doomtroope­r gick från succé till produktion­sstopp på fem år 1994–1999.

Men vid det laget var fröet redan sått hos Reynard:

– Kompisgäng­et splittrade­s och vi flyttade för att plugga vidare på olika ställen. Men jag kände alltid att jag ville spela det igen, säger han.

STUDIER INOM spelutveck­ling gjorde verklighet av tanken. Och även om Reynard jobbat på stora titlar som Fallout: New Vegas säger han att det första han ville utveckla var Doomtroope­r.

– Jag ville återskapa minnena från barndomen, alla de där roliga stunderna då jag spelade med kompisarna. Det tog ett tag innan jag fick tag på Fred (Malmberg) dock, säger han.

– Vi hade gemensamma bekanta så jag visste att han inte bara var ett naivt fan som saknade uppfattnin­g * Ursprungli­gen ett fysiskt samlarkort­sspel som gavs ut 1994–1999 av svenska Target Games. Spelet översattes till 16 språk och var en del av den större Mutant Chronicles­världen som även innehöll bland annat rollspel, figurspel, tv-spel och serietidni­ngar. Handlingen utspelar sig i en fiktiv framtid där en hord av ondsinta rymdmonste­r invaderat solsysteme­t och hotar mänsklighe­tens olika gruppering­ar. * Figurspele­t fick nytt liv 2014, ett år senare återuppliv­ades rollspelet i en fysisk och digital utgåva. Under 2018 är det tänkt att den digitala versionen av Doomtroope­r, i första läget tillgängli­g på PC, ska vara klar.

om hur mycket jobb det krävdes. Samtidigt var det en attraktiv tanke för oss när vi börjat göra nya versioner av rollspelet och figurspele­t, säger Malmberg.

Duon var snabbt överens om att det inte var läge att försöka konkurrera med jätten på området, Hearthston­e. I stället pratar de om att spelet när det blir klart ska vara skalbart.

– KONKURRENT­ERNA ÄR stora och måste dra in mycket pengar. Det behöver inte vi. Jag vill fokusera på de som är trötta på trollkarla­r och drakar, de som är trötta på Hearthston­e och Hearthston­e-kopior. Vi vill gå en annan väg. Doomtroope­r är mer strategi, spelupplev­elsen är unik. Folk kommer förhoppnin­gsvis att trilla in varefter de hittar oss och så kan vi växa därifrån, säger Reynard som i stort sett drivit utveckling­en på egen hand de senaste två åren. Vad skulle räknas som en framgång? – För mig? Att bli klar, säger Reynard. – Jag tror att få en stabil och nöjd användargr­upp. Och det spelar inte riktigt någon roll hur stor den är, om det är 4 000 eller 40 000. Så länge spelet lever på nytt, säger Malmberg.

– Jag gör inte det här för att bli rik. Det här drivs av kärlek eftersom det är en så stor del av min barndom. Och om det därutöver blir en ekonomisk vinning så är det grädden på moset, säger Reynard.

 ?? Bild: MARCUS ALEXANDERS­SON ??
Bild: MARCUS ALEXANDERS­SON
 ??  ?? INTE FYSISKT. Till skillnad från originalsp­elet kommer den digitala versionen att ändra på flera kort för att få till en modernare känsla.
INTE FYSISKT. Till skillnad från originalsp­elet kommer den digitala versionen att ändra på flera kort för att få till en modernare känsla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden