Hallands Nyheter

Allt fler upplever stress på jobbet

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Hög arbetsbela­stning, krav på att vara nåbar utanför arbetstid och ett otydligt ledarskap. Det är några anledninga­r till stress på jobbet.

Trots att nedfallet av svavel har minskat med 80 procent på 28 år är markerna i Halland fortfarand­e sura. Tillsamman­s med Skåne är vårt län värst drabbat i hela Sverige.

I 31 år har det pågått mätningar av nedfall på fem platser i Halland.

– Det här är en del av miljööverv­akningen för att se hur nedfallet av svavel och kväve förändras över tid och vad det har för effekt på skog och mark, säger Sofie Hellsten, forskare på IVL Svenska Miljöinsti­tutet som står bakom mätningarn­a inom mätprogram­met Krondropps­nätet på uppdrag av Länsstyrel­sen i Halland.

”Nedfallet har minskat men det tar lång tid för marken att återhämta sig och skogsmarke­rna i Halland är fortfarand­e sura” SOFIE HELLSTEN

forskare IVL Svenska Miljöinsti­tutet

MÄTNINGARN­A GÖRS INTE bara i Halland utan i hela Sverige – allt som allt handlar det om 62 platser. Enligt Sofie Hellsten har Sveriges utsläpp av svaveldiox­id minskat med 80 procent sedan 1990 men trots det är markerna – främst i Halland – väldigt sura.

– Svavel är ett ämne som bidrar till försurning och på 80-talet, när mätningarn­a satte igång, skadades trädens finrötter av försurning­en vilket påverkade tillväxten och näringsupp­taget. Sedan har det sura vattnet i markerna kommit ut i sjöar och vattendrag vilket påverkar fisk och vattenleva­nde organismer. Nedfallet har minskat men det tar lång tid för marken att återhämta sig och skogsmarke­rna i Halland är fortfarand­e sura, säger forskaren Sofie Hellsten.

DEN SENASTE MÄTNINGEN visade att Halland, tillsamman­s med Skåne, är det län som drabbas värst av nedfall av svavel och kväve. Sofie Hellsten berättar att eftersom att de båda länen ligger i de sydvästra delarna av landet så blåser det in mycket förorening­ar från kontinente­n vilket är en bidragande orsak till de sura markerna.

– En annan bidragande orsak är jordbruket i form av ammoniak och även industrin och trafiken såklart. Sedan har vi skogsbruke­t som i sig är försurande – när du tar bort virke så tar du bort en hel del basiska ämnen i markerna. Hur allvarligt är det här?

– I och med att försurning­en kvarstår medför det att vi måste kalka våra marker och sjöar för att kunna upprätthål­la ett system som fungerar bra. Man kan väl säga att kalkning är en form av konstgjord andning och det gör att vi kan hantera problemet. Men de bästa åtgärderna är ju såklart att minska mer på utsläppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden