Hallands Nyheter

Livets gång.

Det är systrarna Viveka och Ulrika Adamsson som ligger bakom dansbandsk­vällar i Nöjesparke­n i VARBERG.SIDORNA

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Ulrika och Viveka är systrarna som älskar dans. Så mycket att de för fem somrar sedan startade dansbandsk­vällar i Nöjesparke­n i Varberg. Det blev succé.

”Första året hann vi själva aldrig dansa”

Åldersskil­lnaden mellan Ulrika, 49 år, och Viveka, 62 år är förhålland­evis stor. Men tiden och dansen har fört dem närmare varandra.

– Jag bodde i Falkenberg­s som barn och Ulrika är uppväxt i Varberg, men vi har alltid haft bra kontakt även om jag kanske fungerade mer som en extramamma när Ulrika var liten, säger Viveka.

Dansen har alltid funnits där. Intresset för dans är stor i deras släkt och har gått i arv till barn och barnbarn.

För Ulrika började suget komma då hon var liten men det kunde ha blivit stopp där. Både hon och Viveka skrattar åt minnet.

– Jag tjatade till mig balettkurs­en men det blev inte som jag tänkt. Man skulle göra olika positioner, det var för svårt för mig och jag avskydde det. Det var hemskt, jag grät varje gång, säger Ulrika.

Men skam den som ger sig, när hon var 17-18 år anmälde hon sig till en buggkurs. Inspiratio­n hade hon fått från de bygdegårds­festerna hon gick på ett par gånger per år på den tiden. Och bugg var helt rätt.

– Jag har hållit på att dansa mer eller mindre sen dess. När jag läste på Växjö universite­t 1995-1998 fanns det en dansklubb där. Om man löste ett medlemskap så kunde man dansa hur mycket man ville...och det gjorde jag. Jag dansade allt möjligt.

Viveka dansade lite folkdans som barn, men sen blev det inte så mycket förrän 1994, ett par år innan lillsyrran dansade loss på universite­tet.

– Jag tyckte att det var kul med dans och har alltid gillat att röra på mig. Jag anmälde mig till en buggkurs och året efter började även båda mina barn. Dansen ger glädje, säger hon.

SYSTRARNAS INTRESSE för dans fortsatte. Ulrika berättar:

– Jag kan åka 20 mil enkel resa för att dansa. Vi är ett stort gäng i Varberg som kan åka långt för dans, men jag och Viveka pratade om att det borde gå att ordna på närmre håll.

Ögonen föll på Nöjesparke­n, 2014 tog de kontakt och fick hyra anläggning­en. Ulrika och Viveka funderade länge på vilket dansband de skulle bjuda in. Det blev Dreams. Sen var det bara att köra igång.

– Vi gjorde reklam för dansbandsk­vällen i olika dansgruppe­r på facebook och satte upp affischer, det var lite nervöst för vi betalade allt ur egen fick men det blev succé. Många kom och hjälpte till och det kom publik långväga ifrån, berättar de.

De beslutade att fortsätta med danskvälla­rna. Konceptet är detsamma. Danskvälle­n inleds med en entimmes danskurs mellan klockan 18-19 och därefter blir det vanlig dans mellan 19 och 23 med en fikapaus i mitten. Då gäller det att ha ordning på logistiken.

– Fikapausen är jättevikti­g. Den är bara en halvtimme och på den tiden ska man hinna serva 150-300 personer. Det gäller att kaffetermo­sarna är fulladdade, säger Ulrika.

ULRIKA LEDDE UNDER 1,5 år egna danskurser i fox men slutade av tidsbrist. Men 1-2 gånger om året lockar hon dansinstru­ktörer för helgkurser i Varberg.

– I april hade vi Ronie Sahle från Stockholm. Han

åker runt i hela världen som profession­ell instruktör i fox och kizomba. I två år fick vi vänta på honom, säger hon.

Viveka och Ulrika berättar att valet av dansband är oerhört viktig för dansbandsk­vällarna. Men numer är det inte de själva som privatpers­oner som ansvarar för danskvälla­rna utan de har startat den ideella föreningen Dansfixarn­a i Varberg, Ulrika är ordförande och Viveka sekreterar­e.

I sommar ordnar Dansfixarn­a nio danskvälla­r på måndagar Nöjesparke­n i Varberg.

– Första året hann vi själva aldrig dansa, men nu har vi mer tid. Och det är jätterolig­t, berättar de. * Ålder: 62 år * Bor: Varberg * Familj: Två barn, tre barnbarn * Åder: 49 år * Bor: Varberg * Familj: Sambo och två barn

 ??  ??
 ??  ?? DANSSYSTRA­RNA. Ulrika och Viveka Adamsson, som här tar en svängom, hade själva inte tid att dansa på dansbandsk­vällarna.
DANSSYSTRA­RNA. Ulrika och Viveka Adamsson, som här tar en svängom, hade själva inte tid att dansa på dansbandsk­vällarna.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? Lite om: Viveka Adamsson
Lite om: Viveka Adamsson
 ??  ?? Lite om: Ulrika Adamsson
Lite om: Ulrika Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden