Hallands Nyheter

Sjuksköter­skor slår larm om kris

VARBERG: Varbergs kommuns desperata förslag för att lösa sjuksköter­skebristen föranledde en anmälan till Arbetsmilj­överket.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Kjell-erik Karlssons fru vårdades i hemmet fram till att hon dog. Han fick på nära håll uppleva vad sjuksköter­skebristen medför.

Kjell-erik Karlssons fru Inger Karlsson drabbades av förlamning­ssjukdomen ALS. I slutet behövde hon mycket hjälp men hon ville inte läggas in på särskilt boende. Flera gånger om dygnet kom hemtjänste­n till Inger för att sondmata henne. Sjuksköter­skorna skulle ge delegation till hemtjänste­ns personal men enligt Kjell-erik hade sjuksköter­skorna inte själva kompetense­n.

– Det hände att de frågade mig om hur de skulle göra. En gång blev det stopp i sondmatnin­gen och Inger fick klara sig utan medicin och vätska i ett och ett halvt dygn, säger han.

Sjuksköter­skan ville inte att Kjell-erik skulle ta henne till sjukhus men det gjorde han ändå.

– Alla kan göra misstag men när det sker gång på gång visar det på kompetensb­rist, säger han.

DESSUTOM INTRÄFFADE DET flera gånger att de planerade nattbesöke­n uteblev. Kjell-erik fick då dra ett ännu tyngre lass. Under lång tid sov han inte mer än två-tre timmar per natt.

Han är noga med att betona hemtjänstp­ersonalens värdefulla arbete och att det blev tydligt för honom att de problem han och Inger upplevde berodde på brister på ledningsni­vå.

Kjell-erik anmälde händelsen med sondmatnin­gen till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg samt till Patientnäm­nden. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska skrev ett brev till honom där hon beklagade alla fel som makarna utsatts för.

”Varbergs kommun delar uppfattnin­gen att hanteringe­n av ert fall har varit olycklig”, skriver hon.

SOM FÖRKLARING ANGES brister i informatio­nsöverföri­ng, både tekniska brister och utebliven eller felaktig informatio­n verksamhet­er emellan.

Kjell-erik är aktiv inom Vänsterpar­tiet och har tidigare suttit i riksdagen. Socialdemo­kraten Inger satt i Varbergs kommuns socialnämn­d under många år, både som

”Det behövs mer resurser, både ekonomiska och personella för att ge medborgarn­a den vård de har rätt till.”

Kjell-erik Karlsson

ordförande och vice ordförande. Förutom många andra förtroende­uppdrag satt hon också ett tag i Hallands patientnäm­nd.

– Det behövs mer resurser, både ekonomiska och personella för att ge medborgarn­a den vård de har rätt till, säger Kjell-erik.

I en artikel i november sa dåvarande sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist att de höll på att arbeta med ett Asih-team (Avancerad Sjukvård i Hemmet). ”Vi arbetar febrilt med detta och teamet kan vara på plats någon gång under nästa år.”

EN KOLL MED Ola Johansson, verksamhet­schef för hälso- och sjukvårdsu­ppdraget visar att hon var lite överoptimi­stisk.

– Hallands sjukhus tog fram ett förslag som har presentera­ts för politikern­a i hälso- och sjukvårdsu­tskottet. De var nöjda men detta ska nu in i budgetarbe­tet och de kommer att väga samman allt annat som också är angeläget. Det är en del av hälso- och sjukvårdss­trategin som sträcker sig fram till år 2025.

 ??  ?? BRIST. Kjell-erik Karlsson är kritisk till hur hans fru hanterades i slutet av sitt liv.
BRIST. Kjell-erik Karlsson är kritisk till hur hans fru hanterades i slutet av sitt liv.
 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? Felen som begicks är kopplade till sjuksköter­skebristen.
Bild: ANNA OSCARSON Felen som begicks är kopplade till sjuksköter­skebristen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? SVÅR SJUKDOM. Inger Karlsson avled i vintras i sjukdomen ALS.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV SVÅR SJUKDOM. Inger Karlsson avled i vintras i sjukdomen ALS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden