Hallands Nyheter

Allt ljus på konsult

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Åklagaren yrkade på ett och ett halvt års fängelse för den 43-årige redovisnin­gskonsult från Varberg som med två andra har stått åtalad i ett uppmärksam­mat bokförings­mål.

Hjärnan bakom allt eller endast en enkel redovisnin­gskonsult som mest försökte göra allt enligt boken? Det var den stora frågan när Varbergs tingsrätt avhandlade sin sista förhandlin­gsdag i målet runt ett bolag som sysslat med att förmedla krockskada­de utländska bilar på den svenska marknaden.

I Ekobrottsm­yndigheten­s utredning heter det att den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n presentera­t sig som ”partner” i bolaget. Något han själv förnekar. Och även om det inte finns några formella band mellan mannen och bolaget har han fått något av en huvudroll i det invecklade målet.

Den 35-åriga kvinna och hennes 43-årige kompanjon som också står åtalade i målet menar att de mest fallit offer för sin dåliga svenska och bristande kunskap om bokföring – men att de snart även blev mycket beroende av mannen:

– Det var därför som de anlitade 43-åringen, både för att sköta vissa kontakter och för att de inte kunde något om bokföring, sade den 35-åriga kvinnans advokat Gunilla Johansson.

ÄVEN OM INGEN av de båda advokatern­a ansåg att något brott begåtts menade de att alla eventuella fel bara kunde bero på den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n:

– Den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n har i princip varit bolagets ekonomiavd­elning, sa den 43-årige kompanjone­ns advokat.

Vad målet handlar om? Enkelt uttryckt rör det påstådda hål i bokföringe­n: bristfälli­ga verifikati­oner samt strul med kontanter och kvitton.

DEN 43-ÅRIGE redovisnin­gskonsulte­n försvarar sig med att verksamhet­en sysslade med förmedling av bilar, inte försäljnin­g som Skatteverk­et påstår, något hans advokat Peter Edlund tog fasta på:

– Åtalet handlar uteslutand­e om den löpande bokföringe­n. Hur ser den då ut? Kan man följa bokföringe­n? Ja, det kan man. Förstår man att det här handlar om en förmedling­sverksamhe­t så går förmedling­sintäktern­a att följa.

I sin slutpläder­ing siktade åklagaren in sig på hanteringe­n av kontanter och svårighete­n att följa alla affärshänd­elser i bokföringe­n:

– När det gäller bilarna och den kontanta betalninge­n så vet vi ju inte vem som tagit emot pengarna. Det handlar om mellan 70 och 80 bilar där vi inte vet vem säljaren är, och vem man har betalat till.

HAN DARRADE INTE på manschette­n när han pekade ut hjärnan bakom allt:

– Vem är då ansvarig för det här? Den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n har en central plats i det här.

Åklagaren yrkar på åtta månaders fängelse för den 35-åriga kvinnan och 1,5 års fängelse var för de båda 43-åringarna.

– Ingen av dem ska heller bedriva näring, sa vice chefsåklag­are Lars Lithner som alltså även yrkade på näringsför­bud.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? HÅL I BOKFÖRINGE­N. Enligt åklagaren går det inte att reda ut vilka säljarna är till mellan 70 och 80 bilar – och vem som tagit emot betalninge­n.
Bild: JESSICA GOW/TT HÅL I BOKFÖRINGE­N. Enligt åklagaren går det inte att reda ut vilka säljarna är till mellan 70 och 80 bilar – och vem som tagit emot betalninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden