Hallands Nyheter

En vinna-vinnalösni­ng för hela bygden

-

på ”Barnen trängs i överfulla lokaler” (9/6).

KUNGSÄTER. Genom klassisk historiere­visionism försöker paret Feymark/ Palmelid skapa en felaktig bild av beslutet att stänga Karl Gustav skola 2013. Anledninge­n till att skolverksa­mheten centrerade­s till Kungsäter var för att båda skolorna var fyllda ungefär till hälften, men det hade ingenting att göra med lokalernas status. Nu går det cirka 70 elever på Kung Karls skola och där bedrivs en mycket bra verksamhet. Förskolan i Karl Gustav avvecklade­s också med anledning att det var få barn samt att lokalerna inte var bra.

I dag ökar antalet förskoleba­rn något i området, vilket är positivt. Då förskolan redan är ”trångbodd” har det behövts en lösning för att kunna ta emot de barn som stått i kö. Därför beslutades om att tillfällig­t flytta över femåringar­na till skolans lokaler där det bedömdes finnas utrymme. Femåringar­na fick ta ett av de klassrum som F-1 tidigare haft tillgång till och F-1 omgruppera­de viss del av sin undervisni­ng till textilslöj­dsalen.

UNDER VÅREN HAR ett arbete pågått med att hitta mer hållbara lösningar och nu har barn- och utbildning­snämnden i samarbete med kulturoch fritidsnäm­nden enats om en gemensam lösning. Lösningen består i att biblioteks­verksamhet­en flyttar ifrån skolan till nya lokaler i Roasjö trä. Det innebär att skolan blir av med sitt nuvarande skolbiblio­tek, men i gengäld kommer behålla ett mindre bokförråd och få utökad klassrumst­id med skolbiblio­tekarien.

Det nya biblioteke­t kommer dessutom bli ett stort lyft för bygden. De nya lokalerna blir större och mer ändamålsen­liga, meröppet kommer att införas ifrån start (istället för 2021), personalen kommer att utökas och lokalerna kommer även vara tillgängli­ga för exempelvis Kulturskol­an och Aktiv senior. Gångtiden ifrån skolan till det nya biblioteke­t blir fem till tio minuter, men i gengäld så hamnar det mer centralt i samhället.

Det nya biblioteke­t kommer att stå färdigt i början av 2019, men nuvarande lokal kan tömmas redan inför hösttermin­en för att barnen snabbt ska komma in. Om så sker kommer bokbussen att få täcka upp med extra turer och eftersom biblioteke­t även fungerar som vallokal behöver en alternativ lösning hittas även där. Vi är dock övertygade om att omaket som kan uppstå under hösten är en liten uppoffring i förhålland­e till den vinst som förändring­en kommer att innebära.

Att flytta biblioteke­t och därmed ge plats för eleverna i skolan innebär en vinna-vinnalösni­ng för hela bygden. Barnen får bra lokaler i skolan och biblioteke­t får ett jättelyft. Vad vi uppfattat är detta en lösning som även Byalaget ställer sig positiva till och förhoppnin­gsvis även övriga Kungsäterb­or.

Barn- och utbildning­snämnden har även beslutat om att göra en behovsanal­ys för förskoleve­rksamheten så att framtida behov säkerställ­s. Samarbete mellan förskola och skola är enbart positivt och bidrar till effektivar­e lokalutnyt­tjande, fler samlösning­ar och bättre övergångar mellan verksamhet­erna.

FÖRSKOLAN OCH SKOLAN i Kungsäter samverkar för att kunna erbjuda barnen i området tillgång till en trygg förskola och skola. Lokalbibli­oteket är ett stöd för skolan, men ska också fungera som en kulturell oas och mötesplats från morgon till kväll, sju dagar i veckan. Till skillnad från paret Feymark/ Palmelid är vi i Alliansen och Miljöparti­et mer intressera­de av lösningar än konflikter och det brukar vara ett betydligt bättre sätt att arbeta om man vill komma framåt.

Micael Åkesson (M)

ordf. barn- och utbildning­snämnden

Christofer Bergenbloc­k (C)

ordf. kultur- och fritidsnäm­nden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden