Hallands Nyheter

Akut brist på sköterskor på semestern

VARBERG: KRITISKT LÄGE INOM HEMSJUKVÅR­DEN

- ANNA OSCARSON anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Med risk för att inte kunna täcka sommarens semestrar inom hemsjukvår­den tillfrågad­es skol- och företagssj­ukskötersk­or om att rycka in. En åtgärd som anmälts till Arbetsmilj­överket.

Antalet multisjuka äldre som vårdas i hemmen ökar samtidigt som det blir allt svårare att rekrytera personal.

Sjuksköter­skan Helen som arbetar inom Varbergs kommun hörde av sig till HN för en tid sedan.

– Det blir en allt högre belastning samtidigt som det är stor personalbr­ist. Som det ser ut nu är det inte patientsäk­ert och det har inträffat flera avvikelser, säger hon.

Patienter måste avbokas och ompriorite­ras hela tiden.

I OCH MED personalbr­isten blir sommaren extra kritisk att lösa. Förra veckan gick arbetsgiva­ren ut med ett erbjudande till sjuksköter­skor inom andra förvaltnin­gar att rycka in och täcka upp inom hemsjukvår­den. Erbjudande­t bestod av ett lönetilläg­g på 1 000 kronor för en vardag och 2 000 kronor för helgpassen.

– Skulle inte det bli en lösning hotade förvaltnin­gschefen med att det skulle bli tal om skyddsarbe­te där personalen beordras in. Det är helt horribelt, säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbun­det Halland.

I fredags gjorde hon en anmälan till Arbetsmilj­överket.

– Företags- och skolsjuksk­öterskor kan inte gå in och ersätta inom hemsjukvår­den. Det är risk att det händer saker, säger hon.

Kristina Kjellgren som är avdelnings­chef på socialförv­altningen har en förhoppnin­g om att det kommer att gå att lösa situatione­n på frivillig väg.

– Eftersom vi har den verksamhet vi har får det aldrig vara så att människor kommer i kläm men som det ser ut nu kommer vi att lösa det, säger hon.

I och med att de gick ut med förfrågan har några medarbetar­e valt att flytta någon semesterve­cka till senare i höst. Vissa har också förmedlat kontakt till gamla kolleger som kan tänka sig att rycka in.

När det gäller kritiken kring att försöka få in sjuksköter­skor från andra förvaltnin­gar säger hon:

– Det är väldigt olika arbetsuppg­ifter men man får bidra med det man kan och fördela arbetet på ett annat sätt.

SJUKSKÖTER­SKAN HELEN berättar att situatione­n har varit kritisk under en längre tid.

– Vi gör misstag på grund av att vi är stressade, säger Helen.

De är ett 70-tal sjuksköter­skor i Varbergs kommun. Bara under det här året har 16 sagt upp sig.

Från arbetsgiva­rhåll är de överens om allvaret i situatione­n. Kristina Kjellgren berättar att rekryterin­gsläget är tufft.

– Det är stor rörlighet bland sjuksköter­skorna både hos oss och inom regionen. Vi är just nu i rekryterin­g och försöker överanstäl­la. Förhoppnin­gsvis gör det att vi får stabilitet, säger hon.

FÖRRA ÅRET HADE kommunen större personalom­sättning bland sjuksköter­skorna än tidigare år. De kom då fram till att de behövde göra något annorlunda och startade ett utveckling­sarbete där en konsult togs in.

Hittills har de haft två workshops där chefer och medarbetar­e deltar. Där beskriver de nuläget och tittar närmare på vilka utmaningar och möjlighete­r som finns. De hoppas på att hitta svaret på frågan vad de behöver göra annorlunda.

Enligt Helen är det på chefsnivå en stor del av förklaring­en till problemen finns.

– Cheferna har ingen inblick i vad vi håller på med och det av varit stor ruljans i enhetschef­sledet.

Kristina Kjellgren känner till kritiken och försöker hitta en lösning.

– Vi ser med tillförsik­t på framtiden. Det är ett utmanande läge. Fotnot: Helen heter i verklighet­en något annat.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ANMÄLAN. Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbun­det i Halland, gjorde en anmälan till Arbetsmilj­överket i fredags.
Bild: ROGER LARSSON ANMÄLAN. Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbun­det i Halland, gjorde en anmälan till Arbetsmilj­överket i fredags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden