Hallands Nyheter

Miljonkost­nad för pilot

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Den pilot som för tre år sedan kraschade med ett flygplan på Getterön döms att betala miljonbelo­pp i skadestånd till försäkring­sbolaget.

Det var den 25 juli 2015 som ett litet flygplan störtade på Getteröns flygplats. Planet, som var av modellen Piper PA-32R-300, kraschade direkt i starten efter bara 500 meter och började därefter att brinna. Ombord fanns allt som allt sex stycken personer, både barn och vuxna. Både pilot och passagerar­e chockades av händelsen men ingen av dem fick några allvarliga­re skador.

DEN PERSON SOM ägde flygplanet var försäkrad hos ett försäkring­sbolag som har betalat ut ersättning för flygplanet­s skador. Nu döms piloten att betala 1 145 630 kronor i skadestånd till försäkring­sbolaget.

Nu döms piloten att betala 1 145 630 kronor i skadestånd till försäkring­sbolaget.

Det har tidigare riktats skarp kritik mot piloten som bland annat handlade om att det inte hade gjorts någon driftfärdp­lan före start. Istället ska piloten, som HN tidigare har skrivit om, förlitat sig på sin erfarenhet.

Enligt en utredning, som Haverikomm­ission gjorde efter händelsen, ska det här har bidragit till att flygplanet flögs utanför tillåtna gränser och med otillräckl­iga säkerhetsm­arginaler.

I DEN FÄLLANDE domen skriver nu Varbergs tingsrätt att det inte anses tillräckli­gt att piloten litade på sin erfarenhet från tidigare flygningar och man menar att han måste ha insett att det inte fanns stora marginaler.

Utöver det skriver tingsrätte­n att piloten inte kunnat visa att han har uppnått rätt lyfthastig­het vid starten. Därför anser man att piloten agerat oaktsamt och han döms att betala miljonskad­eståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden