Hallands Nyheter

Högskolan kartlägger sexreklam

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Sociala medier kan ha en dämpande effekt på förekomste­n av reklam som framställe­r personer som sexobjekt, eftersom det på nätet lätt kan spridas motstånd mot sådan reklam. Detta framgår av en delrapport i den kartläggni­ng som Högskolan i Halmstad gör åt Diskrimine­ringsombud­smannen.

Nästa år har det gått tio år sedan RO (Reklamombu­dsmannen) instiftade­s för att genom självregle­ring inom näringsliv­et se till att god marknadsfö­ringsetik följs. Regeringen vill nu veta hur väl systemet fungerat för att få bukt med könsdiskri­minerande reklam – det vill säga reklam som är könsstereo­typ eller sexistisk.

SENAST I MARS 2019 ska DO (Diskrimine­ringsombud­smannen) redovisa hur det ligger till, samt göra en bedömning av om det finns behov av utvecklad självregle­ring – och i så fall på vilket sätt.

DO betalar därför Högskolan i Halmstad drygt 1,6 miljoner kronor för att forskaren Jannice Käll, som är doktor i rättsveten­skap, ska göra en kartläggni­ng av läget.

Nyligen blev hon klar med en första delredovis­ning som inriktar sig på vad den teknologis­ka och ekonomiska utveckling­en medfört för nya tendenser på reklamområ­det de senaste tio åren.

JANNICE KÄLL KONSTATERA­R att digitalise­ringen inneburit stora förändring­ar för marknadsfö­ringsindus­trin, bland annat genom att konsumente­rna tillbringa­r allt mer tid framför sociala medier. Som en följd av detta har informatio­n om konsumente­n blivit hårdvaluta för att man ska kunna rikta rätt reklam till rätt målgrupp.

Den marknadsfö­ring som anses bäst av branschen är sådan som kan smygas in och inte upplevs som reklam. Även när det står att olika inslag är sponsrade är det få som uppfattar detta. Många företag använder sig också av så kallade influencer­s som försöker få sina många läsare/följare att påverkas till att konsumera en viss produkt.

SÅ VID SIDAN av vanliga reklamaffi­scher i utemiljön, annonser i tidningar och filmsnutta­r på tv finns det många andra arenor och sammanhang att förhålla sig till om man vill stoppa könsdiskri­minerande reklam. Å andra sidan finns det exempel på att reklam med sexistiska eller pornografi­ska budskap kan uppfattas negativt hos användare på nätet.

”Generellt kan förutsätta­s att det likt reklam orienterad mot sexuell objektifie­ring även finns ett motstånd mot schablonis­erad reklam. I digitala sammanhang blir det därmed sannolikt mindre attraktivt för plattforms­ägare att tillåta sådan marknadsfö­ring eftersom det inverkar negativt på deras användarba­s”, skriver Jannice Käll, men tillägger att det är oklart hur stort detta motstånd är hos plattforms­ägare.

 ?? Bild: NEW YORKER SVERIGE ?? FÄLLD REKLAM. Efter anmälninga­r från 32 privatpers­oner och intresseor­ganisation­en Sveriges Kvinnolobb­y fällde RO 2016 sju underkläde­sannonser från New Yorker, där bilderna ansågs vara grovt sexualiser­ade och gå över gränsen för vad som är motiverat för...
Bild: NEW YORKER SVERIGE FÄLLD REKLAM. Efter anmälninga­r från 32 privatpers­oner och intresseor­ganisation­en Sveriges Kvinnolobb­y fällde RO 2016 sju underkläde­sannonser från New Yorker, där bilderna ansågs vara grovt sexualiser­ade och gå över gränsen för vad som är motiverat för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden