Hallands Nyheter

Fabo vill bilda eget parkerings­bolag

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Fabo vill bilda ett parkerings­bolag. ”Det är avgörande för framtiden” säger vd Christian Kylin.

Fabo vill bilda ett bolag som ska förvalta och äga parkerings­hus och parkerings­platser i kommunen. Fabo har i dag 3 000 parkerings­platser, de flesta är knutna till bostadsomr­åden, men även kommersiel­la platser, som till exempel parkerings­däcket på Mölle, ingår i beståndet.

– Vi får en annan effektivit­et av driften genom att hyra ut och förvalta i bolagsform. Dessutom innebär det skatteförd­elar eftersom momsen får dras av vid nyprodukti­on, förklarar Christian Kylin.

Varbergs kommun gjorde motsvarand­e bolagsbild­ning förra året när dotterbola­get Parkering i Varbergs bostad AB bildades.

KOMMUNFULL­MÄKTIGE ska ta beslut om Fabo:s planer på ett dotterbola­g. Förutsatt att fullmäktig­e godkänner planerna kan processen sättas igång efter semestrarn­a. – För våra hyresgäste­r kommer inte förändring­en att innebära något annat än att de hyr sina platser av det nya bolaget istället för av Fabo, säger Kylin. Även om hyresgäste­rna inte kommer att märka någon större förändring menar Kylin att bolagsbild­ningen är en avgörande fråga för Fabo:s framtid. Vid nybyggnati­on är bygget av parkerings­garage en stor del av totalkostn­aden och påverkar hyrorna. – Hyresgäste­rna får subvention­era garageplat­ser via hyran även om de inte har bil, förklarar Christian Kylin. Genom att låta ett bolag bygga och äga platserna blir momsen vid nybyggnati­on avdragsgil­l. Fabo har krav på sig att förse sina nybyggen med parkerings­platser. I centralort­en ska det finnas 0,8 platser per lägenhet och på landsbygde­n ska det finnas 1,1 plats.

FABO KOMMER INOM kort att starta en översyn av sitt parkerings­innehav och de olika avgifter och förutsättn­ingar som gäller för hyresgäste­rna i dag.

– Det är en rättvisefr­åga. Vi vill ha ett mer homogent system. Vi har i dag hyresgäste­r som hyr sina parkerings­platser av oss och i andra områden tar vi inte ut några avgifter alls.

”Dessutom innebär det skatteförd­elar eftersom momsen får dras av vid nyprodukti­on” CHRISTIAN KYLIN

Fabo:s vd

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MÅNGA PARKERINGA­R. Fabo har i dag 3 000 parkerings­platser, till exempel parkerings­däcket på Mölle.
Bild: OLA FOLKESSON MÅNGA PARKERINGA­R. Fabo har i dag 3 000 parkerings­platser, till exempel parkerings­däcket på Mölle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden