Hallands Nyheter

Här är partiernas starkaste fästen

SVERIGE: ”DET FINNS EN STARK VANERÖSTNI­NG”

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Feministis­kt Initiativ går hem i hipsterkva­rteren vid Möllan i Malmö. I Ljunghusen i välmående Vellinge är det snarare Moderatern­a som gäller. Här är partiernas starkaste fästen. Men kommer väljarna att vara trogna även i år?

– Det finns en stark vaneröstni­ng i Sverige. Hälften röstar på samma parti som de alltid gjort, konstatera­r Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetar­professor vid Göteborgs universite­t som forskar om svenska val.

Vänsterpar­tiet – starkast i norr – hade sitt absolut starkaste valdistrik­t i Muodoslomp­olo-kaunisvaar­a i Pajala kommun. Moderatern­as bästa distrikt ligger i Ljunghusen och Djursholm och Socialdemo­kraterna, även de starka i norr – fick dock högst stöd i Malmös Rosengård.

Sverigedem­okraterna, som lockar flest röster bland skåningar, plockade dock procentuel­lt absolut flest riksdagsrö­ster i valdistrik­tet Gusselby i Lindesberg­s kommun. Centern går bäst hem på Gotland, och Kristdemok­raternas främsta väljare bor på två små öar i Tjörns kommun. Många liberaler bor med stor sannolikhe­t i närheten av huvudstade­n.

SÅ HÄR SER det ut, i alla fall om man utgår från valet till riksdagen 2014 – sett till siffror nedbrutna på landets drygt 5 800 valdistrik­t. Och enkelt förklarat så beror det på att sammansätt­ningen av befolkning­en på en plats avgör rösterna, förklarar Henrik Ekengren Oscarsson.

För även om man tar hänsyn till andelen hög- och lågutbilda­de, arbetare och tjänstemän, infödda svenskar och utlandsföd­da så har partier platser där de är starkare eller svagare än de borde vara, säger han.

– Det finns en viss anda. Om ett parti dominerar på en plats eller helt saknas så blir det norm.

FRÅGAN ÄR OM geografin kommer att förändras i kommande riksdagsva­l. Möjligen finns väljare som börjar se sig om. Miljöparti­et, som 2014 hade absolut flest väljare i två studentomr­åden i Uppsala respektive Lund samt i kulturarbe­tartäta Skarpnäck i Stockholm. Sedan dess har partiet backat i opinionsun­dersökning­arna. Och MP:S starka ställning i storstäder tycks dock minska mer än partiet som helhet, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– MP har grepp om unga välutbilda­de storstadsb­or, och våra mätningar visar att de inte kommer att röra sig så långt utan håller sig inom det rödgrönros­a blocket.

FEMINISTIS­KT INITIATIV GICK specifikt hem på och runt valdistrik­ten vid Möllevångs­torget i Malmö. Här röstade var fjärde väljare rosa. Kan partiet vara med och konkurrera om rösterna även i år – trots att Fi aldrig kom in i riksdagen förra gången?

– MP, Fi och Vänsterpar­tiet konkurrera­r om samma feministis­ka väljare, framförall­t i storstäder­na är det en strid på kniven, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Att det råder konkurrens i det rödgrönros­a blocket håller Maud Eduards, professor emerita i statsveten­skap vid Stockholms universite­t, med om. Men vem som är vinnare eller förlorare – och vem som går vart – är för tidigt att sia om.

– Vem äger dessa väljare? Det är en tiotusenkr­onorsfråga, säger Maud Eduards.

EN HEL DEL av partierna har fortfarand­e en stark geografisk förankring, som ser ut att kvarstå även i kommande val.

– Det blåser nationella vindar som påverkar olika delar av landet olika mycket. Men även om till exempel MP sackar ihop så kommer partiet fortfarand­e vara relativt starkt bland unga stadsbor med hög utbildning. Motsvarand­e så kommer SD sannolikt bli starkare på platser där de tidigare redan haft framgång.

För Sverigedem­okraternas del är Skåne och Blekinge fortfarand­e i topp, konstatera­r Anders Sannersted­t, docent i statsveten­skap vid Lunds universite­t, som forskat kring SD:S väljarkår.

– Men Skånedomin­ansen är inte lika stark som den var utan resten av landet börjar komma ifatt, säger han och fortsätter:

– Numera går det bättre i Norrland, men i Stockholm och på Gotland har partiet fortfarand­e problem.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? Var finns partiernas trognaste väljare? Kommer de rösta på samma parti igen?
Bild: JESSICA GOW Var finns partiernas trognaste väljare? Kommer de rösta på samma parti igen?
 ??  ?? VÄLJER INTE MP. ”För mig är det andra frågor som jag brinner för i valet som på Miljöparti­et” säger Clara Einarsson i Uppsala.
VÄLJER INTE MP. ”För mig är det andra frågor som jag brinner för i valet som på Miljöparti­et” säger Clara Einarsson i Uppsala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden