Hallands Nyheter

Sjöbo – kommunen

-

I Sjöbo röstade nästan var tredje väljare på Sverigedem­okraterna till riksdagen. Vad är orsaken – och hur kommer invånarna rösta i år?

– Varenda industriar­betare, varenda hantverkar­e – alla röstar på Sverigedem­okraterna.

Sjöbobon Alexandra da Silva, som själv inte tänker rösta, är övertygad om att ännu fler kommuninvå­nare röstar på SD i höst. – De vill inte ha invandring. Regnbågsfl­aggor vajar i vinden utanför kommunhuse­t. För 30 år sedan skapade kommunen rubriker efter en folkomröst­ning om flyktingmo­ttagning. Sjöboparti­et, förknippat med högerpopul­ism och främlingsf­ientlighet, gjorde entré.

– Sen dess har vi dragits med en stämpel, att invånare i den här kommunen skulle vara mer främlingsf­ientliga än andra – vilket inte alls är fallet, suckar Sjöbos kommunalrå­d Magnus Weberg (M).

Sedan 2016 har Sjöbo kommun enligt Migrations­verket hittills tagit emot totalt 222 nyanlända – varav 148 enligt bosättning­slagen, uppger kommunen. Enligt kommunalrå­det står nu integratio­n i fokus, rasiststäm­peln är i stort sett borta – och flyktingfr­ågan är inte längre en stor fråga lokalt.

ATT 30 PROCENT röstade på SD handlar om något annat, menar Weberg.

– Jag tror att det är ett missnöje med den politik som drivits på riksnivå, den har inte accepterat­s, så därför lägger man sin röst på SD.

Lokalt lyckades inte SD lika bra. Bara lite drygt 20 procent av väljarna ville se partiet i kommunpoli­tiken.

Det beror på att Sjöboparti­et fortfarand­e finns kvar, säger SD:S ordförande i Sjöbo, Lars Wilhelm Larsson, när han träffar TT.

– Jag räknar nu med att vi tar några mandat från dem. I och med vi fått

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden